Предлагат на търг четиво за девственици

1
Добави коментар
dominika
dominika

Суматоха
  Шоу

Предлагат на търг четиво за девственици

PlovdivWeek на 17/06/2012, 17:34

Снимка: pulsarmedia.eu

Какво ли биха казали в Средновековието за щедрата демонстрация на прелести днес

Четири листа от средновековния трактат „Възхвала на девствеността“ ще бъдат предложени на търг от „Сотбис“. В книгата са дадени съвети на монахините как трябва да се обличат. Авторът – английският църковен деятел Алдхелм, съветва младите дами да не носят разноцветни дрехи и изискани бижута. Писанието, предназначено за монахините от абатство Баркинг, е първият написан в Англия текст, ориентиран към жени-читателки.

От страниците му става ясно, че въздържанието не е достатъчно, за да се води благочестив живот. Чистотата на тялото трябва да е съпроводена  от чистота на помислите. Алдхелм отбелязва, че не може да има прошка за жени, които се обличат предизвикателно и така възбуждат младите мъже.

Четирите листа от древния екземпляр, датиран приблизително към 800-та година, ще бъдат предложени на ценители на 10 юли заедно с други манускрипти от колекцията на норвежеца Мартин Шойен.
 
На търга ще се наддава още за части от „Илиада“ на Омир на древногръцки, части от различни екземпляри на Библията, „Героики“ на Вергилий (екземпляр от края на XI век) и други ръкописи.

„Възхвала на девствеността“ се оценява от специалистите на 300 до 500 хиляди британски лири. От продажбата на всички ръкописи се очаква сума от около 2 млн. лири, пише dnes.bg.

Тагове:
суматоха
шоу
девственост
търг
сотбис