Захарна болест – Лечебни рецепти в домашни условия

2
Добави коментар
5ylar
5ylar

Твърдението, че диабетикът трябва да приема големи количества белтъчини и то главно белтъчини от животински произход, е опасно. Белтъчините от животински произход (месо, млечни произведения, яйца) са концентрирани храни с високо съдържание на холестерол (мно­го опасен за диабетиците) и други наситени мазнини, които не са пот­ребни за организма. Белтъчините от животински произход съдържат много чужди химически вещества (пестициди хормони, антибиотици) и др. Големият внос на белтъчини е неуместен, защото при обмяната на веществата се ангажира значително количество витамин В6 (пири- доксин), който играе важна роля и при регулирането на кръвната за­хар в организма.

Когато чрез голямо количество белтъчини, се изчерпва витамин В възниква „вътрешен дефицит“ в обмяната на захарта и се повишава необходимостта от приток на инсулин. Препоръчаното дневно коли­чество белтъчини за здравия човек е 0,5-0,7 г на 1 кг тегло. Същото количество се препоръчва и за диабетиците. Някога дори и по-ниско- особено при пациенти с нарушена дейност на кръвоносните съдове и на бъбреците. Белтъчини с много качествен състав може да получите от бобовите растения (зелен фасул, грах, соя, леща, зрял боб) зърнени­те храни, ядките, зеленчуците, различни семена (слънчогледово, лене­но, тиквено).

Диабетиците трябва да ограничат приема на всички и особено на наситените животински мазнини. Диабетиците би трябвало да при­емат мазнините под форма на растително олио, ядки и семена, но съ­що в много ограничено количество.

На диабетиците се препоръчва да увеличат приемането на влак­нести храни. Влакнестите храни помагат нивото на захарта в кръвта да се задържи ниско и без крайни колебания. Източник на тези храни са плодовете, зеленчуците, всички зърнени храни (от пълноценно зър­но), бобовите растения, семена – най-добре да са в сурово състояние, с изключение на бобовите растения, които трябва да минат през топ­линна обработка. Препоръчва се пациентите да се ориентират към рас- тително-млечна храна. Естествено валидно е, че простите захари (бяла захар, мед, много сладки плодове и др.) трябва да се ограничат до ми­нимум.

За организма е много важно също и да се осигури достатъчното.
Също толкова важно, колкото състава на храната, е времето, честотата и количеството на храната. Валиден е принципът, че диабе­тиците би трябвало да ядат три пъти на ден. Между отделните хране­ния би трябвало да има 4-5 часови интервали. Дребни отклонения може да се направят с малки закуски преди обед и след обед. Мнени­ето, че диабетикът трябва да яде 5 или 6, а дори и 7 еднакви по големи­на порции храна през деня е неправилно. Това обременява през целия ден храносмилателната система. Изработете си правилен навик и спаз­вайте точното време за хранене.количество витамини, минерали и вещества, които по правило липс­ват в нашите храни, т. е. растителни багрила, хормони, ензими и др. Всичко е най-добре във формата на сурови плодове и зеленчуци. Голя­мо значение имат за диабетиците витамини от група В, хром, вита­мин С, рутин и др. Всичко това се намира в природата и зависи от нас, дали ще приемем и използваме това, което тя богато ни предлага.

Много важно е да промените килограмите си. Намалете над­нормените килограми до отговарящите за вашата височина.
В това би могла да ви помогне съобразена, но редовна гимнас­тика. Гимнастиката помага не само да се балансира разликата между приетата и изразходената енергия, но помага също за ефективоността на инсулина. Неговото действие зависи от физическото състояние.12

5. Поради съдържание на кофеин, би трябвало да изключите всички кофеинови напитки и шоколад. При опитите направени върху плъхо­ве, кофеинът повишил значително нивото на захарта в кръвта.

6.3а предизвикването и влошаването на захарната болест голяма роля имат нитритите и нитратите използвани при консервиране и при­готвяне на колбаси. В Исландия, където по време на коледа има ог­ромна консумация на пушени меса, през октомври – 9 месеца след ко­леда – е установено поразително повишаване на появата на нови слу­чаи на захарна болест.13

Избягвайте тиазидови диуретици, кортикостероиди и орални антидиабетни средства, защото влошават състоянието или предизвик­ват захарна болест. Оралните антидиабетни средства влошават после­диците (повишава се смъртността при случаи със сърдечно-съдови за­болявания и анемия).
Пазете се от опасни зарази. И баналните заболявания при ди­абетиците имат тежко развитие. Не е необходимо да подчертаваме, че всяко такова разболяване влошава диабета. Не забравяйте да се обли­чате добре и да имате подходяща почивка.
Много важна е грижата за краката:

*   Всеки ден с мек сапун основно измивайте краката си и много добре ги подсушавайте, особено между пръстите.

*  Веднага си превържете евентуални рани, драскотини или мехур­чета.

*  Обувайте се топло, използвайте памучни чорапи, които не при­тесняват.

* Дръжте крайниците си винаги топли. При настиване се наруша­ва оросяването, а така се отваря възможност за възникване на инфек­ции.

*   Каишките между пръстите на сандалите също могат да нару­шат кръвообращението.

*   Не използвайте никакви химически и фармакологични препа­рати за отстраняването на „кокоши трън“ или твърда кожа.

*   Не носете обувки отворени отпред на пръстите нито обувки с високи токчета. Преобувайте се няколко пъти през деня, за да могат краката да дишат.

*  Не ходете боси. Предпазвайте се от всякакъв вид наранявания.

Не пушете. Никотинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове, което влошава кръвообращението. Пушачите имат нужда от по-голяма доза инсулин отколкото непушачите.14
Някои лекарства са несъвместими с лекарствата използвани при захарната болест, затова е необходима консултация с лекар и за такива препарати, каквито са антиацидите.
1-5 дневно гладуване при пълни диабетици от II тип, при въз­растните, е много полезно. Проведено под лекарско наблюдение то ще понижи много чувствително потребностите на организма от инсулин.

Диабетици от I тип (младежки), които са задължени да приемат инсулин не могат да провеждат гладувания.

Лечението на захарната болест изисква последователно спазване на режим на здравословно хранене, което често въобще не е познато на тези болни. Бих искал да обхвана тези принципи, като ви предложа примерно дневно меню:

Моето предложение за Вашата закуска:

*  каша от пшеничен булгур, плодове, половин лъжица растително олио, чаена лъжичка кокосови стърготини;

*  накиснати от вечерта овесени ядки, пшеничен зародиш, плодо­ве, половин лъжичка растително олио (по желание);

* пълнозърнест хляб, хайвер от овесени ядки с кокосови стърготи­ни, прясно изстискан сок от пресни плодове.

Моето предложение за Вашия обед:

*  супа от зеленчуци, сварен, а после запечен зелен фасул с червени домати, зеленчукова салата;

*  супа от зелен фасул, задушени зеленчуци, кафяв ориз, салата с кисело мляко;

*  супа от червено цвекло, соево сирене „Тофу“, печени картофи с чесън, зеленчукова салата със зехтин;

*  с добавка на пълнозърнест хляб.

Моето предложение за Вашата вечеря:

*  пълнозърнест хляб, леща, зеленчуци;

*  задушени или печени зеленчуци, овесени ядки и сирене;

* препечен пълнозърнест хляб, хайвер от соя, магданоз.

Грижливото спазване на тези предписания може да попречи на развитието на опасните и смъртоносни усложнения на захарната бо­лест. Ако спазвате тези съвети, може да избегнете захарната болест, което е най-добре!