София има нужда от помощ

1
Добави коментар
Boyan_S
Boyan_S

Изобщо не се налага да припомняме, че софиянци живеят в една от най-замърсените столици в Европа. Затова е ясно, че българската столица се нуждае от по-бърз и по-чист транспорт. Ето защо новината, че европейският комисар по регионалната политика Йоханес Хаан е одобрил отпускането на 42,5 милиона евро за модернизирането на Столичния градски транспорт, е свеж лъч на надежда за софиянци.

Новият проект предвижда по-доброто интегриране на различните видове транспорт: трамваи, тролеи и метро. Надеждата е, че това ще накара повече хора да предпочетат обществения транспорт пред личните си автомобили.

Така всеки жител на града ще допринесе за по-приятната градска среда. Затова обаче проектите трябва да бъдат наистина реализирани добре. На такова мнение е и Тон фан Лироп, говорител на еврокомисаря по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан. Дойче веле го попита, дали е посещавал София и знае ли за проблемите в града:

София се нуждае от модерен транспорт

Отдавна отминаха времената, когато улиците бяха така празни

„Да, бил съм в София и познавам състоянието на транспорта там. Затова смятам, че трябва да се окаже помощ за подобряването му. Нужно е да бъдат въведени транспортни методи, които да осигурят възможност на гражданите да пътуват и без да използват автомобили и автобуси. Всъщност модерният транспорт е много нужен на града.“

Това без съмнение се осъзнава от повечето софиянци и гости на града, но така също и от управата на столичния град. Освен чрез метро се очаква софиянци да могат да се придвижват в скоро време и с 50 нови тролейбуса, както и по няколко модернизирани трамвайни линии, както е заложено в проекта. Ефектите от това се очаква да бъдат – по-висока средна скорост на градския транспорт и по-ниски стойности на вредните емисии в атмосферата, отделяни от автомобилите.

Градовете трябва да станат по-пропускливи

„Навсякъде в Европа все повече хора живеят в градовете, и все повече хора използват градския транспорт. Затова е добре да има начини за превоз, които да опазват околната среда и същевременно да намалят трафика по градските пътища. Това е важно и за София, а строежът на метрото прави това възможно“, казва говорителят фан Лироп. За София той очаква значителни облекчения в трафика:

„Ние сме на мнение, че условията ще се подобрят много. Вероятно в бъдеще ще има и други възможности за инвестиции. Така е в цяла Европа, където постоянно се следи какво може да бъде подобрено, защото, както казах, все повече хора живеят в градовете“.

Автор: Г. Минев; Редактор: Е. Лилов