Фенклуб на АСИ, хоби и развлечения • View topic – Клуб – Художник •

2
Добави коментар

Да отидеш до Рим и да не видиш папата…Тези думи за мен имат значението – Да отидаш до Рим и да не видиш шедьоврите на Ренесансовите творци е престъпление.

Ars longa, vita brevis est — изкуството е дълговечно, животът е кратък (Хипократ)

Пиета (на италиански: La Pietà) е шедьовър на ренесансовата скулптура от Микеланджело Днес е разположена в базиликата Свети Петър във Ватикана. Това е първата от поредица творби на тази тема от Микеланджело. Изработена е по поръчка на френския кардинал Жан Билер, който е бил представител в Рим, за гробницата му, но през 18 век скулптурата е преместена на сегашното си местоположение. Това е единствената творба на Микеланджело, която е подписана от него.

Темата е популярна по това време във Франция, но все още не в Италия. Творбата изобразява тялото на Исус в скута на майка си Мария след свалянето му от кръста. Фигурите са в естествени размери. Скулптурата е висока 174 см, а на ширина е 195 см. Създадена е в чест на 1500 годишния юбилей от рождението на Христос. Скулптурата е важно произведение на изкуството, тъй като балансира между ренесансовите идеали за класическа красота и натурализма. Двете статуи са едни от най-завършените произведения на Микеланджело.

През 18 век статуята е пренесена в една от капелите на базиликата „Свети Петър“ в Рим. При транспортирането ѝ е повреден палеца на лявата ръка на Дева Мария.

Микеланджело завършва творбата си през 1499 г., когато е само на 24 години и тя е единственото произведение, на което е сложил инициалите си.

В нея Микеланджело изобразява и противопоставя мъжкото на женското, живото на мъртвото, голото на прикритото, вертикалното на хоризонталното, което внася в композицията елемент на напрежение.

През 1972 г. статуята е атакувана от австралийския геолог от унгарски произход Ласло Тот, крещящ, че той е Христос. След реставрация, статуята е поставена зад непробиваемо стъкло, вдясно от входа на базиликата.

През 1508 г. Юлий II настоява художникът да изпише тавана на Сикстинската капела.

Сътворението на Адам (на италиански: La creazione di Adamo), понякога наричана „Сътворението на света“ е стенопис в Сикстинската капела, нарисуван около 1511 г. от Микеланджело. Микеланджело приема назначението, но от самото начало проектът на папа Юлий II за изобразяване на дванадесетте апостола му се струва твърде елементарен. Той го замества със свой собствен проект, включващ повече от 300 библейски фигури. По това време е нещо нечувано църковен глава да позволи собственият му план да бъде променен от художник, но Юлий II приема проекта с голям ентусиазъм, въпреки че новият план напълно променя първоначалния замисъл. Сътворението на Адам в Сикстинската капела

Изрисуването на огромния таван с големина 40х14 метра отнема цели четири години — от 1508 до 1512 г. На най-високата част от потона Микеланджело поставя девет епизода от Книгата на Сътворението като Сътворението на Адам, Адам и Ева в Райската градина, Пиянството на Ной и Потопът. В страничните части са изобразени по-второстепенни библейски епизоди, а също предците на Христа, седемте Пророци — Исая, Иеремия, Иезекиил, Даниил, Йона, Захария и Иоил и петте Сибили — Делфийска, Персийска, Либийска, Еритрейска, Кумайска.

Това е невиждано дотогава. Не само че работата е обширна по мащаб, но и никой художник не бил правил цял цикъл фрески без способна група помощници. За да привърши задачата, Микеланджело проектира собствено скеле и се налага да рисува легнал по гръб, а след като традиционната мазилка при него се проваля, той използва нов вид мазилка, забърквана от един от асистентите му. Недоволството от всички огромни трудности на начинанието той описва в дневника си и в своя сонет „В рисуване на Сикстинската капела“.