Вегетарианската храна на остров Бали

38
Добави коментар
yurix
yurix

Вегетарианските ястия на остров Бали се състоят от продукти, които не винаги са част от здравословната диета. Тук почти всички ястия са готвени в олио, а пресни зеленчуци по принцип не се приемат. Един от вариантите на вегетарианската обяд включва листа от спанак в тесто,( дълбоко пържени), варени плодове от хлебно дърво, краставици, Темпо (соеви зърна), пържени в сладък чили сос, варен спанак, зеле и др.

Когато хората на Бали имат голям брой гости, поканени в дома си, те организират шведската вегетарианска маса с основни ястия, като например ориз (понякога няколко вида), яйчен юфка със зеленчуци, варени зеленчуци и др.

Храните, приготвени в масло се наричат “Горенган”, “Горенг”, които на индонезийски означават “пържено.” Тестото за пържене обикновено е направено от кориандър, пресен джинджифил, бял пипер, захар, сол, брашно и вода. Гореган от спаначени листа Гореган от кълнове Гореган от настъргано зеле Ястието Темпе се приготвя от соеви зърна. В магазините Темпе се продава на блокове, които се режат преди готвене. И това ястие е пържено, като се добавя доматен сос, чили, джинджифил и подправки Гореган от ситно нарязан боб – шишчетата и гореган от царевица. Тази салата е не толкова традиционна, колкото по-скоро е смесица от това, което се намира в хладилника: варени сладки картофи със сладка царевица, настърганото сирене и млечен шоколад Салата от зеле, кълнове  и спанак Различни вариации на соевото месо, приготвени на скара. Вкусът им е точно като на истинското месо. Ориз варен с плодове от хлебно дърво и темпе в сладък чили сос Зеленчукова супа с моркови, зеле, спанак и картофи. Обикновено това ястие се яде не само като супа, но и като добавка към ориз. И накрая най-интересното. Необичайно вкусната супа “Бубур”. Тя се приготвя от ориз, соеви зърна, зеле, моркови, домати, картофи, джинджифил, кенчура (оранжев корен, който прилича да джинджифил), черен и бял пипер, чили, кориандър, сол и подправки . Сервира се с резени темпе в сладък сос с чили

Приятна почивка и добър апетит!

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея. Latest posts by Адриана (see all)

Категории: Азия, Дестинации |
Етикети: Гастро туризъм, Индонезия, Остров Бали |

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.