Как се отслабва по Ипократис?

1
Добави коментар

Модният у нас диетичен режим набляга на умерени количества и качествена храна, учи на правилно хранене. Какво трябва да знаете, ако решите да спазвате тази диета? Ипократис Пападимитракос е кинезитерапевт и психолог, консултант по храненето и свързаните с него проблеми. Той тежал 120 кг и е приложил режима върху себе си.

 

Основен прин­цип в него­вия режим е редовното хранене. Тоест на всеки 3-4 часа, тъй като точно толкова трае един цикъл на храносмилане. Между тези часове не се консумира нищо! Така човек се отучва от небрежните похапвания от скука. А и стомахът обичайно има обем около 350 мл, но все пак има способността да се разтяга. Затова второто пра­вило е да се хапва умерено. И бавно! Така ще усетите по-пълно вкуса на храната, а и ще се заситите по-бързо. Според Пападимитракос е изключително важно човек да се храни с качествени продукти. Това се отразява и на здравословното състо­яние на организма. Преди всяко хранене се изпиват по две чаши вода.

 

Полезните храни

Полезни са тези, които съ­държат жизненоважни елементи и осигуряват „гори­во“ за организма. Такива са: плодовете, зеленчуците, ри­бата, месото, млякото. Маз­нините се ограничават, но не изцяло, тъй като са важни за правилното функциониране на организма. При готвене се използват: задушаване, на пара, печене, варене, в съд с незалепващо покритие, в плик и т.н. Здравословното хранене в никакъв случай не означава да ядете безвкусно. Важно е да импровизирате. Ето и пример. Ако в диетата е посочено „яйца“, то това не означава варени яйца без сол. Спокойно може да на­правите омлет по испански с фино нарязани зеленчуци.

 

И повече движение

Не става дума за сериозни спортни занимания, които изискват личен треньор, зала, специален екип и т.н., а за елементарни ежедневни упражнения. Ако обичате да ходите, 1 или 2 спирки из­минете пеша. Ако харесвате танците, танцувайте у дома след работа около десетина минути. Като цяло ежеднев­ната нужда от движение се покрива от 10 минути ходене повече от обичайно­то, изкачване на 2 етажа пеш или разходка на открито в обедната почивка.

 

Резултати има, когато правилното хранене стане ежедневие

–          Г-н Пападимитракос, кои са най- важните принципи при Вашата диета?

–          Режимите зависят от индивидуал­ността на всеки човек. Храната има две свойства – хранителна стойност и вкус. Важното е хората да разберат към коя храна да се обръщат, когато са гладни и към коя – когато просто искат нещо вкусно.

–          Кой е основният проблем в хране­нето на българина?

–          Все още критерият при храната е цена-количество, а не цена-качество. Това е типично за консуматорското общество.

–          Защо давате един свободен ден седмично?

–          Това е психологическа хитрост, тъй като така човек не се натоварва със забрани. Знае, че в сряда не може да хапне парче торта, но ще може в неделя. И е спокоен.

–          Колко бързо се отслабва по вашия начин?

–          Доста бързо. Но целта е резул­татите да бъдат трайни. А те са такива, само когато правил­ното хранене стане ежедневие. А не е само за седмица, месец или докато трае диетата.

–          Кои са основните грешки на отслабващия?

–          Изпадането в емоционалности. Повечето хора не обръщат вни­мание на първите качени килогра­ми. А когато ги забележат, реша­ват да направят нещо драстично. Това е решение на емоционална основа и от него няма полза. Не отричам гладуването, но само когато е с медицинска цел.

 

получавате винаги нова и актуална информация и статии.