8 от най-красивите градини в света – тема за Светът – Idi.bg

91
Добави коментар
tao
tao

 

С красотата и разнообразието от багри, форми и благоухания, цветята привличат хората още от древността и непреходно присъстват в живота ни. Отглеждането и използването им  е отговор на стремежа на човека да пресъздава красотата на природата и да я задържа по-близо край себе си. Ето и някои от най-красивите градини в света.

 

 

1.Лас Позас (Las Pozas), Мексико

 

Това бижу е сътворено от сюреалистът, поет и ексцентрик Едуард Джеймс. Идеята му била да пресъздаде Райската градина. Бетонни структури, водопади и екзотични тропически растения красят 80 акра земя в мексиканската субтропична гора.

2.Градина Канарио (Jardin Canario), Канарски острови

 

 

Тези малки острови на северозапад от бреговете на Африка, са дом на доста забележителни растения. В градината  Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo можете да се насладите на някои от тях. Друга красива градина, заслужаваща внимание е “Garden of Succulents and Cacti”, в която има над 10,000 вида растения.

3.Градините на Кацура (Katsura Imperial Vila), Япония

 

 

Градините около имперската вила Кацура са един от най-красивите шедьоври на японското градинарство. Създадени около 1600 год от имперското семейство Кацура, в тях има и езеро, няколко моста, черешви дървета и разнообразни представители на флората.

4.Градините Butchard, Канада

 

 

След като кариерата за добив на варовик на Робърт Пим Бучарт се изчерпала, неговата жена – Джени, превръща ямата в градина. Джени създала розова градина, италианска градина и японска градина. Днес тези градини са смятани за едни от най-красивите в света.

5.Градината Keunkenhof, Холандия

 

 

Лалета, навсякъде лалета! И въпреки, че лалетата са най-често асоциирани с Холандия, тук можете да видите доста други растителни видове. Това е най-голямата цветна градина в света!

6.Версай, Франция

 

 

Градините на Версай са достойни да радват погледа на  крал и това е така, защото са създадени за френския монарх Луи XIV, който разбира се, бил доста добре запознат с лукса. Всичко в тази световно известна градина е изпипано до последния детайл.

7.Кирстенбош, Южна Африка

 

 

Кирстенбош се намира в полите на Тейбъл Маунтин в Кейп Таун и е известна с красивите гледки наоколо също толкова, колкото и с удивителната флора, която можете да видите там. Градината има за цел освен да радва окото, да опазва застрашени видове – нещо, което я прави сравнително необичайна и достойна за посещение. В Кирстенбош има редки и застрашени видове от региона, които се отглеждат там и после се засаждат в натуралната им среда.

8.Градина Lingering, Китай

 

 

Тази градина е един чудесен пример за класически китайски дизайн. Създадена е през XVI век и е обявена за световно наследство от ЮНЕСКО. Градината била близко до разрушаване през 30те години на миналия век, но за щастие това не се случва.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5153 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност