Ромчето Ремзие изработва булчински рокли

3
Добави коментар

 

Най-голямата ми мечта е да стана дизайнер, сподели седмокласничката Ремзие на церемонията по приключване на проекта “Ти решаваш, ние помагаме” . Тя е една от ученичките в ОУ “Пенчо Славейков”, постигнали най-добри резултати. Името ми на арабски означава роза. Завърших с 5.36. Живея в Столипиново.

Бащата на Ремзие сподели, че се гордее с детето си както в хубавите моменти като този, така и в лошите. Цялото ни семейство се занимава с производство на булчински рокли, самата тя има изработени свои модели. Твърдо сме решени да я запишем в “Ана Май”. Никой в нашето семейство няма диплома, Ремзие ще е първата.

Учениците са по-мотивирани, по-информирани за възможностите, които предлага образователната система в града и по-отговорни за своето бъдеще след приключването на проекта “Ти решаваш, ние помагаме”. Той стартира през октомври и е финансиран от ромски образователен фонд чрез центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

При работата с деца най-важен е екипът. Интеграционният процес е дълъг, заяви Елена Кацарска, ръководител на проекта. Мисля, че това, което повлия най-положително на децата, бе отделянето от естествената им среда. Те бяха изпратени в Пампорово и Хасковски минерални бани. Между учебните часове имаше много веселби и игри. Децата забравяха за проблемите си.

Проектът е на стойност 34 685 лв. и е само с външно финансиране. В него бяха включени 75 ученици от ОУ “Пенчо Славейков” от 14 до 16 години, 50 седмокласници и 25 осмокласници, 38 момчета и 37 момичета.

Успяхме да накараме децата да проявят интерес към образованието. По-малко ученици напускат школото. Създадохме предпоставки за повишаване на привлекателността на учебния процес.

Благодарение на работата в проекта “Филипополис стади” входното ниво на децата е показало по-добри резултати. От явилите се 96 процента 67 са положили успешно изпита по математика, а 21 – по български език и литература. Пет седмокласници са кандидатствали в професионални гимназии.

Осмокласниците също подобриха успеха си. Осемдесет процента от тях продължават обучението си.

Трябва да благодарим и на родителите за съдействието. Без тяхна помощ нямаше да успеем, каза г-жа Аврамова, директор на училището.

Любимите ми предмети са български език, физика и химия. Имам амбиция за висше образование, сподели един от наградените, завършил седми клас с 4.87. За отличилите се ученици имаше награди.