Как да се предпазим от кърлежи?

1
Добави коментар
milk1
milk1

Кърлежите са една голяма опасност за здравето ни, която ни дебне особено през лятото. Малките черни гадинки се хранят с кръвта ни, впивайки се в тялото ни, без да ги усетим. Това е и най-страшното при сблъсъка с тях, че понякога могат много дълго да са върху нас, без да разберем, защото смучат кръв безболезнено. Тъй като кърлежите са преносители на редица опасни болести, за тях трябва внимателно да следим и да бъдем особено бдителни към децата, като най-уязвими техни жертви.

Как да се предпазим от кърлежи? Когато сте на разходка сред парка или градината, ходете само по обозначените алеи. Всяко стъпване в тревата, без да знаете дали е предварително пръскана против кърлежи и бълхи, е риск и за вас и за детето. Не пускайте детето да сяда по ливадите. Жестоко е, наистина, защото те са си деца и искат да бягат на воля, но за съжаление, това може да е много опасно. Ако сте на пикник или разходка сред природата в близост до гъста трева, подбирайте внимателно облеклото и на вас, и на децата. Задължително носете чорапи, дълги панталони, които покриват краката.

Винаги носете постелка, не сядайте директно на земята.

Къде по тялото да търсите кърлежите? В подмишничната яма много често се впиват кърлежите, а забравяме да погледнем. Това е първото най-важно място, където трябва да търсим. Другото е в слабините. Много е опасно и уязвимо, затова след разходка преглеждайте и тази област. Кърлежите обичат да се крият и в окосмената част на главата. Внимателно я преглеждайте след всяка разходка навън. Ако нямате предишен опит с ваденето на кърлежи, по-добре отидете на лекар, защото често при опит да се извади, част от насекомото остава под кожата.

Снимка: www.vsekiden.com Автор: Sisi

Как да се предпазим от кърлежи?Рейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)