Откриха растения, които ядат червеи под земята

30
Добави коментар
Lusi
Lusi

Три вида месоядни растения, които се хранят с червеи под земята, бяха открити в бразилската савана. Растението е роднина на едно от най-популярните градински цветя – антиринум, познат у нас още като кученце.

Новооткритите видове си служат с необичайна мрежа от подземни лепкави листа, съобщава в. Telegraph. Тези листа позволяват на растенията да хващат и задържат червеи, а евентуално и други същества, които живеят в почвата.

Макар че в света са познати много видове месоядни растения, които си похапват насекоми, жаби и дори дребни бозайници, до момента не са били известни цветя, които улавят плячката си под земята.

Ботаниците вярват, че е възможно да има много други растения, които използват този метод за убиване, за да се изхранват с животни.

Най-често познатите месоядните растения използват листата си над земята, за да хванат жертвата си. Тези, които улавят мухи, отделят специално вещество, което привлича насекомите, а когато някое се заблуди и кацне, моментално попада в капана на цветето.  

Според Питър Фрич, ръководител на проучването, от Калифорнийската академия на науките, вече е започнало търсенето на свързани с новите видове растения, които също могат да смилат животни под земята.

„Първият път, в който видях тези растения, не можех да повярвам. Никога не съм виждал нещо подобно. Те растат в бедна и песъчлива почва. Корените им основно служат за закрепване, но тези видове също имат листа под земята”, коментира Фрич. „Когато погледнахме по-отблизо, открихме останки от червеи, залепнали за горната повърхност на подземните листа”.

Трите нови вида се наричат Philcoxia minensis, Philcoxia goiasensis и Philcoxia bahiensis. Те са изключително редки и живеят в бразилската савана. Според ботаника Питър Тейлър, който пръв ги описва, мястото, на което растат, е изключително бедно на минерали, ето защо растенията са се приспособили и са станали месоядни. Той отбелязва, че горната повърхност на листата е осеяна с жлези, които отделят лепкаво вещество.

Когато Фрич и колегите му изследвали цветята по-подробно открили, че в периметъра на корените и подземните листа има множество останки от червеи.

Учени от Държавния университет на Кампинас в Сао Пауло изследвали червеите в района и установили, че те съдържат азотни изотопи, които в рамките на 24 часа били открити и в растенията, които се хранели с червеите.