Kак да премахнете газовете в червата?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Образуването на газове може да бъде както напълно естествена реакция на организъма, така и проблем създаващ дискомфорт. Това състояние се нарича Метеоризъм. Вижте на какво може се дължи образуването на газове и как да се отървете от тях?

Метеоризмът се изразява в повишено газообразуване в стомашно-чревния тракт, водещо до по-интензивно отделяне на газове с неприятна миризма, тежест и подуване на корема, болка, къркорене на червата, диария или запек, нарушено храносмилане и липса на апетит. Има и т.нар. локален метеоризъм, резултат от нарушена чревна проводимост, което води до натрупване на газове.

Средно човек отделя по 10-15 пъти в денонощие газове (или общо около 0,5 – 1 литра газове).

На какво се дължи образуването на газове?

Газовете биват екзогенни (резултат от пигълнатия въздух) и ендогенни (образувани вътре в стомаха и червата).

Екзогенните газове се получават при бързо хранене и пиене на течности (особено със сламка), пушене, смучене на бонбони, дъвчене на дъвка. Част от погълнатия кислород бива изхвърлен чрез уригване, а останалата чрез отделяне на газове

Причината за ендогенните газове може да бъде в храната, която консумирате. Сред хранителните продукти, които водят до метеоризъм и неприятна миризма, са бобовите култури, сладките картофи, хляб, лук, праз, чесън, репички, зеле (особено кисело), марули, броколи, ябълки, яйца, царевица, прекалено мазните храни, захарните изделия. Млякото и млечните храни, съдържащи лактоза,  понякога също водят до образуване на газове, а причината е в липсата на ензима лактаза, разграждащ лактозата. От напитките бирата и газираните безалкохолни и са основни виновници за газовете.

Повишено газообразуване се наблюдава и при изострена чувствителност на храносмилателния тракт, стрес, преяждане, нарушено отделяне, здравословен проблем. Метеоризмът е един от основните симптоми на колита, целиакия (глутенова непоносимост), аерофагията (буквално означава „поглъщане на въздух“) или иначе казано наличието на стомашни киселини, дисбактериоза, както и други заболявания на храносмилателния тракт. Образуването на газове зависи и от чревната ви флора и  самото разграждане на храната от бактериите, намиращи се в дебелото черво. В резултата от тяхната дейност се отделят водород, сероводород, въглероден диоксид и метан. Газовете в червата са изградени предимно от тях плюс азот и кислород.

Лечение на метеоризъм

Ограничете до минимум храните, които ви причиняват газове. Ако страдате от целиакия или лактазна недостатъчност, е наложителна специална диета, изключваща храни, съдържащи глутен и лактоза. За да предотвратите образуването на газове, се хранете и пийте течности бавно, яжте с мярка, по възможност леки храни, според сезона, движете се повече, не говорете докато се храните. Газовете в червата могат да бъдат премахнати и с активен въглен или медикаменти.

 

 

 

Как да преодолея дискомфорта в стомаха?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.