Роботът Qbo | Парти център Robopartans

41
Добави коментар
robo_party
robo_party

Наскоро компанията The Corpora представи своето най-ново творение – Qbo, който е безспорно един от най-сладките и закръглени роботи излизали някога на пазара.

По своята същност “Qbo” представлява добре проектиран от към хардуерна страна робот. Той е сходен с философията, залегнала в проектирането и на някои от най-популярните комплекти за роботи. Ако си закупите Qbo, ще избегнете тревогите по жертването на много средства и време около сглобяването на един робот, започвайки от самото начало и можещ да прави всичко, на което и Qbo е способен.

И така, какво може да прави Qbo? Зависи изцяло от това, какво вие желаете като фунционалност от него, което от своя страна, се определя от версията, която искате да имате и сумата, която сте готови да похарчите. Qbo ще се продава в три различни модификации – Basic, Lite и Pro. Ето и разликите между тях:

Qbo Basic – Ако искате да си настроите цялата вътрешност на Qbo, Qbo basic е просто едно шаси с всички части и принадлежащите му механични елементи, заедно с HD уебкамери и комплект контрол-бордове. Няма сервоустройства, захранващи системи, кабели, компютри или други сензори, които биха ви дали свободата да украсите вашия Qbo по начина, по който желаете. Ще трябва да посвършите малко работа сами, освен това да закупите малко допълнителен хардуер, но повечето от всичко това и комплекта Qbo Basic ще Ви струва само около 650 щатски долара.

Qbo Lite – За изследователите, които искат да си купят робот, който да е сглобен и готов с изваждането му от кутията, Qbo Lite им предлага точно това, защото  пристига изцяло сглобен и готов за работа. Хардуерът не е особено впечатляващ (Процесор Intel Atom, 2 GB RAM и 40 GB механично HD), но пък за сметка на това получавате някои допълнителни екстри и сензори за близост, както и едни прекрасни малки LCD и HD уебкамери. Във всеки случай със сигурност ще ви свърши работа, а и ще може да започнете да се забавлявате веднага. Може да е ваш за 2220 щатски долара.

Pro – разликата между Qbo Lite и Qbo Pro е, че Pro версията идва със значително подобрен хардуер. Заедно с по-мощните задвижващи механизми, Qbo получавa Intel Core i3 процесор и 40 GB SSD, но и цената е значително по- висока – 3000 щатски долара.

Има специални цени за предварителни поръчки, но те бяха валидни до продаването на първите 1000 бройки. За тях, цената беше с 20% по-ниска.

По отношение на софтуера, Qbo разчита на Linux и ROS и също идва с достъп дo OpenQbo open source community, което осигурява пространство, където хората могат да споделят Qbo – специфичен хардуер и софтуер. Настоящите приложения включват 3D визия, разпознаване на глас, лице и обект, телеприсъствие и SLAM.

Екипът в The Corpora e вложил цели шест тежки години да превърне този “малък човек” в реалност и ние им желаем само успехи след пускането му на пазара.

Надяваме се, тази статия да ви е харесала и дано скоро имаме шанса на направим детски рожден ден, на който този робот да ни бъде гост