ЦЕРН откри ”божествената частица”?

39
Добави коментар
madeinbulgaria
madeinbulgaria

Ройтерс цитира Джо Инкандела, говорител на един от двата екипа (CMS), търсещи елементарната частица, който казва на форум в ЦЕРН: „Това са предварителни резултати, но ние смятаме, че са солидни“. Съобщението бе посрещнато с аплодисменти.

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) обяви днес многоочакваното съобщение за последните резултати от анализа на данните, получени при стотиците милиони сблъсъци на протони в Големия адронен колайдер – най-големия ускорител на частици в света – в търсене на фамозния бозон.

Представените доказателства на CMS са силни, но все още не се казва със сигурност, че това е бозонът на Хигс. Учените твърдят, че са открили частица, тежаща 125.3 гигаелектронволта или около 133 пъти по-тежка от протона в сърцето на всеки атом.
Дали откритата частица е Хигс бозонът, описван като Стандартния модел на физиката, вариант на Хигс бозона или изцяло нова субатомна частица, която ще наложи преосмисляне на структурата на материята, все още не е ясно.
Това наистина е нова частица. Знаем, че трябва да е бозон и това е най-новият откриван досега бозон, каза Джо Инкандела.
Възможността това да не е бозонът е между едно на 2 милиона (ако се отчете цялата информация) и почти едно на 3.5 милиона, според данните на CMS. Определението за научно откритие обаче е строго и изисква поне едно на 3.5 милиона (5 сигма).

Фабиола Джаноти, говорителка за експеримента „Атлас“, обяви още по-безспорни резултати. „Ние наблюдаваме в нашите данни ясни признаци за нова частица, на ниво на сигурност от 5 сигма, в района около масите 126 гигаелектронволта,“ каза тя.

На форума в Женева участват водещи физици, сред които и 82-годишният Питър Хигс, на когото е наречена частицата. Смята се, че неуловимият досега бозон е в основата на сформирането на галактики, звезди и планети след Големия взрив.

Видео, публикувано погрешка по-рано на сайта на ЦЕРН, съобщи, че е била наблюдавана нова частица с маса, близка до тази, която би трябвало да има бозонът на Хигс – липсващо звено на модерната физика.

Видеото, открито от американското списание „Сайънс Нюз“ и сложено на неговия интернет сайт (вижте по-долу), показва Инкандела, който заявява: „Наблюдавахме нова частица и имаме достатъчно силни индикации, че има нещо“.

Джо Инкандела обяснява, че въпросната частица бързо се разпада на два фотона по начин, съответстващ на бозона на Хигс. Ученият добавя, че масата му е 130 пъти по-голяма от тази на протона, или малко по-голяма от предишните наблюдения в ЦЕРН, които говореха за маса от 125 гигаелектронволта.

„Това е много показателно… Това е частицата с най-голяма маса и ако потвърдим всичко това, а аз мисля, че ние го правим, това може да бъде едно от най-големите открития или наблюдения на нови явления в нашата изследователска област от 30 или 40 години насам“, казва с ентусиазъм Джо Инкандела. Ако характеристиките на тази частица съответстват на предвижданията на някои теории на границите на физиката, „тогава бихме били наистина свидетели на нещо тясно свързано с произвеждането на пространство-време, което е фундаментално за вселената и което би представлявало голямо откритие, важно колкото откриването на кварките, дори може би на антиматерията“, заключава ученият.

Значението на евентуалното откритие обяснява и проф. Джим Ал Халили в интервю за Би Би Си:  „Откриването на бозона на Хигс би означавало, че сме на прав път и че нашите знания за материята са верни. Същевременно това би било само първата стъпка към бъдещи открития. Има много въпроси, които чакат отговор. Има други частици, които чакат да бъдат открити. Ако сме убедени в съществуването на Хигс, това ще ни позволи да преодолеем много спорни въпроси и да гледаме в правилната посока за нови частици, давайки ни по-задълбочено разбиране за Вселената. Може би, чрез андронния колайдер ще бъде открита и частицата, от която се състои съставляващата голяма част от вселената „тъмна“ материя.“

Хигс бозонът (т.нар. „божествена“ частица) носи името на британския физик Питър Хигс. През 1964 г. ученият пръв предполага за съществуването на частицата, за която се смята, че е придала маса на Вселената след Големия взрив преди 13,7 милиарда години и е направила възможни образуването на звездите и планетите и появата на живот. Хигс бозонът е последното липсващо звено в Стандартния модел на физиката, който обяснява взаимодействията във Вселената на ниво елементарни частици.
Стандартният модел описва основните частици, от които сме направени ние, а и всичко видимо във Вселената, както и действащите между тях сили. Видимата материя обаче изглежда е не повече от около 4 процента от общата. Една по-екзотична версия на Хигс бозона може да ни доведе до разбиране на 96 процента от Вселената, която остава неясна, допълва БТА.