Бонсай / Bonsai

1
Добави коментар

 

Бонсай е Японско изкуство, което можете да превърнете всяко дърво в джудже(Малко дръвче). Изборът да дръвче може да бъде по няколко показателя (Цъфтеж, форма на листата, и др.). Бонсаите се разделят на две основни групи: Външни и Стайни бонсаи.
Външни бонсай – Това са бонсай, които се отглеждат на открито. Внасят се единствено и само при големи студове или слани и то само до тяхното преминаване и пак се изнасят на вън. Към групата на външните бонсай спадат: Азалия, Бреза, Бук, Габър, Дъб, Круша, Липа, Праскова, Череша и др.

Стаен бонсай – Това са бонсай, които се отглеждат на закрито през зимата, а през топлите месеци може да бъдат изнесени на открито. Към групата на стайните бонсай спадат: Хибикус, Шифлера, Акация, Фикус, Бенджамин и др.
Освен очарователните малки размери, които има бонсая също много интересно е и голямото разнообразие на формировки(Вертикално стъбло, Криво стъбло, Дърво върху скала, Мъртво дърво и др.).

Друга екзотична част са съдовете (саксиите), в които е поставено растението. Тука също има голямо разнообразие и интересни форми..
Грижите, които се полагат за даденото растение са същите, както при обикновеното им отглеждане с някои изключения. След избирането на видът бонсай, които възнамеряваме да отглеждаме трябва да изберем съдът, в които ще бъде поставен и коя от многобройните формировки ще приложим.