Ранди Тейрън – щастието се разпространява в България

37
Добави коментар

Ранди Тейрън – щастието се разпространява в България

„Животът ни поднася различни изненади. Никога не съм си мислила, че ще посетя България, но този уикенд, имах голямото удоволствие да представя презентация-уъркшоп на тема щастие в столицата София. „Дни на щастието“ е първият проект по рода си в Източна Европа. Организирана от фондация Credo Bonum, инициативата събра лектори от цял свят, за да говорят за щастието. Защо? През април 2012 г. доклад на ООН обяви България за една от най-нещастни държави в света. Учени, психолози, автори, преподаватели и икономисти представиха различни гледни точки за това какво може да направи едно общество по-щастливо. Имам дълбоко уважение към визионерите, водени от Цветелина Бориславова, които активно работят за положително бъдеще за всички.

Страната има много качества, които като цяло не се ценят от нейните жители. Това може да се промени. Исторически погледнато в България е съвсем нормално за хората да се оплакват. Вярвате ли или не да си много щастлив се смята за подозрително! Докато старото поколение има по-закостенели норми на поведение, може би обусловени от политическия климат, в който са израснали, скорошно изследване показва, че младото поколение е не само по-щастливо, но и по-отворено към позитивна промяна. Запознах се с прекрасна млада жена, Веселка Каменова, която по собствена инициатива е стартирала фейсбук страница Проект Щастие България, която сега има повече от 4,000 последователи. Очаквайте още на този фронт.

По въпроса за образованието много неща могат да се направят за работата с ученици и учители, за да се интегрират научни методи от позитивната психология, неврологията и осъзнатост в класната стая и ежедневието. Проект Щастие ще работи с министъра на образованието, за да помогне тези промени да станат реалност. Щастливите хора са по-здрави, по-продуктивни, по-щедри и по-загрижени. Това може да има огромен положителен резултат върху общността, особена за такава, която е толкова решена да направи положителна промяна.

Аз съм изпълнена с топлина и признателност към този зараждащ се фар за цяла Източна Европа и съм много щастлива да бъда част от тази инициатива. Щастието е наистина заразно!“

 

Ранди Тейран, основател на Project Happiness, САЩ

източник Credo Bonum

Коментари