Какво да очакваме от академията на Ливърпул?

1
Добави коментар

Финансовите изисквания на топ клубовете означават, че не искат да чакат 17-годишен футболист да развие таланта си. Но има и изключения, като Стивън Джерард, който прави велики неща от момента, в който прави първите си стъпки на Анфийлд. Казват, че търпението е добродетел, но това едва ли важи, когато стане дума за съвременния футбол.

Но може би това е поради все по материалното общество, в което всеки иска всичко на момента и се стреми към бърз успех.

И когато стане въпрос за развитие, насърчаване и интегриране на младите талантливи футболисти, също липсва каквото и да е търпение и в това често се крие разликата между успеха и провала.

Като цяло на талантливи млади играчи е необходимо време, преди да са готови да са хвърлят в битките, или да могат да се оказват въздействие върху футбола на най-високо ниво и се изисква да бъдеш търпелив.

През последните 10 години, често се отправят критики към Ливърпул, че няма нито едно момче от академията наложело се в първия отбор и лесно се губят младите играчи.

След като бяха пропъдени най-добрите треньори на академията от Рафа Бенитес – Стив Хейуей и Гари Аблет, притока към първия отбор на Ливърпул спря тотално.

Стив Хейуей бе последния човек постигнал триумф за младежката ФА през 2006  и 2007 година, но само Джей Спиъринг успя да запише участие в първия отбор, всички останали бяха прогонени от испанеца.

Според Хейуей проблемът на Ливърпул, че в клуба наемат за мениджъри , като Рафа Бенитес, който има объркани схващания за футбола и искал от академия на Ливърпул, всяка година готови играчи.

Но може би подобен проблем, ще срещне и Брендън Роджърс, през следващите няколко месеца, защото може да се опита да наложи младежите, а това е бавен процес.

А опитът и класа се добива само с време и мачове и не е нужно да се гонят бързи резултати с млади играчи.

За щастие Брендо изглежда ръководител с търпение, който внимателно ще се грижим на младите таланти.

Някой от тях притежават култура и класа и е възможно да станат супер звезди, а Рахим Стърлинг е перлата в короната на Анфийлд, който вече направи дебюта си за Ливърпул под ръководството на величие като Кени Далглиш.

Липсата на класни трансфери, може би кара феновете на отбора да очакват тийнейджъра да се включи силно през следващия сезон и едва ли не 17-годишното крило да носи отбора на гръб.

Неговата скорост, техника и индивидуални умения са всеизвестни и Брендън Роджърс може да се окаже идеалния човек, за Рахим Стърлинг да добие тактическа дисциплина през следващата година – две.

Разбира си има и други младежи, които могат да направят крачка напред през следващите 12 месеца, като Джак Робинсън, който има всички необходими данни да се превърне в ляв бек от световна класа.

Ключът към техния успех е търпението и фокуса върху подобряване на играта им, без да се хвърлят в големите битки.

Испански полузащитник Сусо е друг млад играч от школата на Ливърпул, който хваща окото.

Може да се каже същото и за Адам Морган, Жоао Карлош Тейшейра, Андре Уисдъм, Джордан Ибе и Конър Коуди, които притежават потенциал.

Ливърпул разполага и с Джонджо Шелви, Джон Фланаган и Мартин Кели, които са малко пред изброените, но са под 21-годишна възраст и това е добър знак за едно светло бъдеще на Анфийлд.

Макар, че не знаем какво може да се случи през сезона, най-важното е към тези младежи да се подходи с търпение. И феновете на Ливърпул, ще трябва да подхождат без излишна истерия към тях, през следващите няколко месеца.