Палмовото масло – вредно или полезно

37
Добави коментар
freemp4
freemp4

Палмовото масло – вредно или полезно

Все по-често върху опаковката на продуктите може да се види етикет – палмово масло. В повечето случай в България го записват като “растителни мазнини” или “растително масло” – но и в двата случая става въпрос за палмово масло.

Какво точно е палмово масло?
Ето какво пише в енциклопедията: “Палмовото масло се произвежда от масло, получено от месестата част на плодовете на маслената палма. Тя е с червеникаво-оранжев цвят, богат на каротеноиди и палмитинова киселина.
Той се използва от местното население за храна и като лубрикант. В страните вносителки, тя се използва за производство на маргарин, сапун и свещи. Семената на палмово масло са една от най-добрите масла за готвенеима мирис и вкус на ядки, също се използва и за производството на маргарин.”

В днешно време, все повече на запад започва да се говори за вредното въздействие на палмовото масло върху сърдечно съдовата система. Всъщност консумацията на това масло увеличава сравнително съдържанието на ЛДЛ-холестерола в кръвта и покачва рисковете за сърдечно-съдови болести поради наличиета на наситени мастни киселини. От друга страна изсичането на горите в Малайзия и Индонезия с цел отглеждане на палми предизвиква унищожаването на естествената флора и фауна както и превръща тези страни в зависими от тази монокултура. Големи европейски производители са се ангажирали да не използват вече палмово масло поради вредното му действие върху здравето на човек и унищожаването на природата на страните производителки.
С други думи, този тип масло е вредно и консумацията му трябва да бъде сведена до минимум.