Д-р Живко Димитров – естетична и пластична хирургия

5
Добави коментар

Здравейте, в тази рубрика ще можете да зададете своите въпроси относно пластично-възстановителната и реконструктивна хирургия .

Обект на Пластично-възстановителна, реконструктивна и естетична хирургия са пропорциите и формата на тялото и лицето. Тази хирургия има два основни раздела.

1. Възстановителна и реконструктивна хирургия, която се занимава с вродени и придобити дефекти.

– Вродени дефекти: синдактилия- /слепване / на пръстите, синдром на Поланд- недоразвитие на едната гърда или гръден мускул, микротия- вродено изоставане или пълна липса на едното ухо, хемофациална липодистрофия и др. Тези вродени състояния могат да са самостоятелни или в комбинация, включени в синдромо-комплекси. – Придобитите дефекти най-често са в резултат на изгаряне или травма. Те често са съпроводени с образуване на хипертрофични белези, келоиди и бридове, които биха могли да доведат до нарушаване на движенията в някой стави. Повърхностни дефекти в следствие на оперативно лечение на големи кожни тумори или хемангиоми. Трудно зарастващи рани- при диабетици, нарушен артериален кръвоток /ХАНК/, варикозни язви или след травма и ортопедични операции. – Карцинома е най-честата причина за загуба на гърда. Това е емоционален и психичен стрес за всяка жена. Пластичната-реконструктивна хирургия разполага с методи за реконструкция на гърдата. Това е една възможност оперираните да върнат своето самочувствие и социален статус. Ако сте претърпели такава операция или тя ви предстои, може да се консултирате с Вашият пластичен хирург по този въпрос

2. Естетичната пластична хирургия се занимава с промяна на обемите и формите на тялото и лицето, защото красотата и естетичния външен вид се крият в пропорциите. Всяко общество си има свой модел за красота, които всеки се стреми да постигне. Разбира се определените параметри не са константа. Всеки човек е индивидуалнен и няма една рецепта за красота. В този раздел се включват така наречените адювантни /допълнителни/ процедури за разкрасяване, като „ботокс” и филъри, миниинвазивните процедури за оформяне на скули, лифтинг, операции на бюста и седалището, увеличаваща мамопластика и абдоминопластика, липосукция, операция при „клепнали” уши и др.

За мен ще е удоволствие ако мога да бъда полезен при решаването проблеми или просто да мога да отговоря на Ваши въпроси свързани с възстановителната или естетичната пластична хирургия. Повече за мен и моята практика можете да научите от профила ми в Справочник Фрамар.