Най-доброто упражнение със собствена тежест

49
Добави коментар

Най-доброто упражнение със собствена тежест

Знаете ли кое е най-доброто упражнение със собствена тежест? Това, което натоварва абсолютно всички стави едновременно? Което е най-щадящо и съответно най-полезно за Вашето здраве? Това, което можем да практикуваме винаги и навсякъде?

Отгатнахте! Става въпрос за ходене. Практикуваме го всеки ден без да се замисляме. Знаем ли обаче колко наистина е полезно то и как бихме могли да подобрим нашето здравословно състояние с ежедневно ходене?

–          Ходенето намалява риск от появата на рак на гърдата с 20 %

–          Намалява риска от появата на сърдечно-съдови заболявания

–          Понижава риска от появата на диабет

–          Помага ни да се борим със затлъстяването

–          Чудесен лек за борба със стреса и депресията

–          Заздравява костите и подобрява между мускулния баланс

Сигурна съм, че Вие можете да изброите поне още толкова положителни ефекти от ходенето върху тялото.

Какво обаче е важно да знаем, когато решим да практикуваме упражнението „ходене” сериозно?

–          Старайте са да ходите с равни обувки. Не знам дали забелязвате, но повече маратонки са леко повдигнати в областта на петата. Това не е равна обувка. Вече има все повече изследвания, които твърдят, че маратонките не са най-добрата обувка. Дори и 2см. изменение във формата на подметката се счита за токче, това води до изкривяване на правилната стойка на тялото и неефективно използване на мускулите.

–           Ако носите чанта НЕ я носете на едно рамо. Това ви изкривява допълнително. Загледайте се в някой, който ходи с чанта на едно рамо. Със сигурност ще установите изкривяне. Носете чанта в ръка или най-добре с раница на гърба. За засилване мускулите на гърба може да пробвате да сложите раница отпред на гърди.

–          Когато ходите, движете ръцете. Това е една от тяхната основна функция – да ни помага да се придвижваме по-бързо и по-ефективно. Спазвайте ритъма лява ръка, десен крак и обратно.

–          Дръжте гърба и раменете изправени, а цялата тежест на тялото леко изнесена върху петите. Изтеглете глава нагоре, това ще ви помогне да държите гръбначния стълб изправен и стойката ви ще бъде грациозна и стилна.

–          Насочете стъпалата си право напред.Когато ходите погледнете за миг стъпалата. Най-вероятно сочат навън. Представяте ли си кола, която да кара с гуми, които сочат навън? Същото нещо е и с нашето тяло. Стъпвайте първо с петите на земята и се отблъсквайте от пръстите. Стъпалата са разтворени на широчината на таза.

 

 

 

криви стъпала                                                  прави стъпала

Относно продължителността на тренировката със собствена тежест, „ходене” има различни мнения. Ходенето из офиса, до магазина и до колата не се броят със сигурност. Минималната продължителност на тренировката за максимален ефект е 30 минути. Но колкото повече, толкова по-добре. Възползвайте се от прекрасното време навън и започнете своята тренировъчна програма още днес. Няма място за извинения и оправдания, все пак става въпрос за Вашето здраве. Вие знаете ли за по-лесно и по-естествено упражнение със собствена тежест от ходенето?

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Коментари