Кои храни да избягваме при диария и кои не

51
Добави коментар

Кои храни да избягваме при диария и кои не

  През лятото е много по-вероятно да страдаме от диария – заради високите температури, лесното разпространение и растеж на микроорганизмите, риск храната да се развали… Случва се диарията да се прояви при непоносимост към определен продукт, който сме хапнали в екзотичния ресторант, на път или защото сме натоварили стомашно-чревния тракт с прекалено много целулоза или неподходяща комбинация…

За горещия сезон са характерни и взривовете на чревни инфекции. С какво да се храним, когато коремът ни страда?

Летните чревни инфекции обикновено отминават за 1-3 дни. По-застрашени от тях са децата и по-чувствителните организми, хората с хронични заболявания. Диарията като симптом сама по себе си не е опасна, но налага, особено много в съчетание на висока температура и повръщане, взимане на мерки, които да предотвратят обезводняването на организма. Това е първото и най-важно правило при терапевтичните мерки при състояния с диария. Необходимо е да се вземат мерки за поддържане на водно-електролитния баланс, прием на солеви разтвори. Когато диарията продължава повече от ден, е добре да се осигурят на организма достатъчно посолени или подсладени течности – например, сок от компот, подсладен чай, постен бульон.

Дали организмът е дехидратиран може да прецените по цвета на урината – ако той е различен от този на разредена лимонада, трябва да пиете повече. Друг показател са редките позиви по малка нужда.

Диетичният режим при диария се налага главно по две причини: има храни, които могат да раздразнят и без това свръхчувствителния стомашно-чревен тракт и допълнително да влошат състоянието му; продуктите, които е желателно да се консумират следва да осигурят на организма необходимите в момента полезни вещества и да спомогнат успокояването на храносмилателната система.

През първото денонощие гастроентеролозите препоръчват да се консумират прости храни – ориз, картофи – варени, без подправки, банани, препечени филийки, обикновени солети. Въпреки че продуктите от животински произход не са сред препоръчваните, допустимо е да се хапне печено пилешко месо, но без мазнини и кожа, в малко количество за деня.

Полезни за стомашно-чревния тракт са и продуктите, съдържащи пробиотици. Те се намират в някои кисели млека, но с избора на последните трябва да се внимава – марката следва да е изпитана и продуктът добре съхраняван. Добре е все пак млякото да се консумира след отшумяване на симптомите, за нормализиране на чревната микрофлора.

Храните, които трябва да се избягват:

    Мазни продукти – пържена храна и продукти, които съдържат много мазнини, сосове и мазни заливки.

    Мляко и млечни произведения, в това число масло, сладолед, кашкавал, дори сирене. Дори и да нямате непоносимост към млечни продукти, по време на диария се развива временна такава, която отминава с оздравяването. Изключение от правилото е млякото, богато на пробиотици.

    Алкохолът и кофеиновите напитки също не се препоръчват, тъй като спомагат дехидратацията на организма и усложняват състоянието му.

    Подсладители – сорбитол и други, тъй като при някои те действат като лаксативи. При диария трябва да избягвате консумацията на продукти със заместители на захарта, включително дъвките и бонбоните без захар, безалкохолни с подсладители и др.

    Неподходящи при симптома са и храните, при усвояването на които се отделят газове. Такива са зеле, варива, броколи, карфиол. По принцип суровите плодове и зеленчуци, като изключение от правилото, при диария не са най-подходяща храна.

    Избягвайте и храни, които не са съхранявани правилно. Това включва размразяване и повторно  замразяване на продуктите, продължителен престой на продукти във витрините или в хладилника. Особено трябва да се внимава с месото и рибата.

източник puls.bg

Коментари