7 забележителности във Варшава, които трябва да видите – тема за Полша – Idi.bg

25
Добави коментар
tao
tao

 

Добре дошли в сърцето на Европа. Това е Полша – страна, разположена в низина и обградена  от планински вериги на юг, и Балтийско море на север. Столицата Варшава е позната и като „града Феникс“ заради вековете бурна история, през които градът неведнъж е бил събарян и издиган наново. Голяма част от забележителностите са изграждани отново след разрушителната Втора световна война. Тези забележителности са от различни исторически периоди, което обуславя архитектурното и културно разнообразие. Ако се озовете по улиците на този героичен град и не сте сигурни накъде да поемете, ние Ви представяме седем от забележителностите, които не бива да пропускате.

1.„The Path Of Remembrance” – Да си спомним героите

 

Варшава има пълното право да се гордее със своите смели жители, които са изстрадали много през Втората Световна Война. „The Path of Remembrance” e внушителна мемориална зона, която започва от паметника „Ghetto  Heroes Monument” и води до „Umschlagplatz Monument“, който се намира на мястото на бивша жп гара. „The Path Of Remembrance“ напомня за трагичната участ на много обитатели на еврейското гето, които били отведени насила в концентрационни лагери. По „пътеката“ ще преминете край 16 гранитни блока, всеки от които е посветен на значителен човек или събитие, свързани с еврейското гето.

2.Кралският дворец

 

Някога официалната резиденция на полските монарси, днес дворецът приютява музей и представлява една от най-посещаваните забележителности във Варшава. Построен е в бароков стил и е напълно реставриран след Втората Световна Война. В сградата има прекрасни стаи с  орнаментиран интериор, сред които Мраморната стая (Marble Room), Кабинета на Сената (the Senate Chamber) и кралските апартаменти, където живял крал Станислав Август II.

3.Катедралата „Свети Ян“

 

Това е една от най-старите църкви в града. Построена е през XIV век като дървена църква и в нея погребвали мазовианските дукове (Мазовия е една от полските провинции). Първоначалната дървена конструкция е заменена с тухлена и църквата се превръща в катедрала през XVIII век. В продължение на векове „Свети Ян“ е място, на което се състояли важни исторически събития, като кралските коронации и вече споменатите погребения на знатни личности. Въпреки че сериозно пострадала през Втората Световна Война, в църквата успяват да се запазят някои ценни антични произведения на изкуството.

4.Гробището Повонски

 

Изненадващо, някои от най-интересните места в който и да е град могат да се окажат именно гробищата. Гробището Повазки се смята за една от най-красивите забележителности на Варшава и същевременно е най-старото запазено в града (създадено е през XVIII век). Дизайнът на гробището е поверен на известни архитекти, а някои от белите гробници са истински шедьоври, създадени от ръцете на скулпторите.

5.Дворецът Виланов (Wilanow)

 

Дворецът е една от малкото забележителности, които успяват да се съхранят по време и на двете световни войни. Построен  е през XVIIвек от кралския дизайнер Августин Локи (Augustyn Locci) и представлявал едноетажна постройка. След време бил обновен чрез две нови крила и кули, построени към тях. Тази красива сграда по много начини напомня за славната полска история, тъй като приютява ценни портрети на благородниците, фрески и рисувани тавани, както и творбите на полски и международни художници. След като се разходите из полската история, можете да си починете „по кралски“ в градината на двореца.

6. Паркът Лаженки (Lazienki)

 

Той е най-големият парк и дворцов комплекс във Варшава – разпростира се на над 76 хектара площ в центъра на града. Създаден през XVII век и издържан в бароков стил, по-късно паркът се превръща в градина в класически стил. Тук можете да видите доста забележителности, сред които „Дворецът на водата“, „ Римският театър“ и дворецът Милевски, Бялата къща, Старата оранжерия и т.н. Освен красивите сгради в парка Лазиенки можете да се насладите и на прекрасните пейзажи с мостове, паметници, каскади и доста зеленина, сред която на свобода се разхождат пауни и фазани.

7.Националният музей

 

Макар и на последно място в този списък, националният музей е една от водещите забележителности във Варшава. Тук са представени няколко експозиции, включително и внушителна подборка от произведения на античното изкуство, монетна колекция и ценни полски, и чуждестранни картини (включващи произведения от Ботичели, Рубенс, Матейко и Челмонски). В сградата се помещава и музеят на полските военни сили. Ще Ви трябват поне няколко часа, за да разгледате всичко това, но определено си заслужава.

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 6075 пъти
(1) коментара

Съобщи за нередност