Ивет Лалова №1 в Европа за юни

16
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Европейската шампионка на 100 метра от Хелзинки 2012 Ивет Лалова и украинският състезател в скока на височина Богдан Бондаренко бяха избрани за най-добри атлети на Стария континент за месец юни.

Лалова, която записа победа на 100 м и второ място на 200 м на Европейското отборно първенство от Първа лига в Дъблин, постигна още победа на 100 м и на Диамантената лига в Осло на 13 юни, когато оглави и европейската ранглиста с 11,04 сек.

Бондаренко пък демонстрира великолепна форма през сезона. Той спечели пет състезания през юни, като завърши с постижение №1 в Европа за годината на 30 юни в Бирмингам, когато постигна 2,36 м. На 4 юли на Диамантената лига в Лозана пък преодоля 2,41 м, с което излезе начело и в световната ранглиста за годината.

На второ място в Европа за юни при жените остана Зузана Хейнова, бронзова медалистка на 400 м/пр от Олимпиадата в Лондон, която беше непобедена в четири състезания от най-висок клас, като на „Злаген шпайк“ в Острава записа и най-добро постижение в Европа за сезона от 53,32 сек. Трета се нареди олимпийската шампионка в мятането на диск Сандра Перкович, която също постигна 4 победи през юни, включително на Европейското отборно първенство от Втора лига и на Средиземноморските игри.

При мъжете втората позиция заслужи действащият европейски шампион в хвърлянето на копие Витеслав Весели (Чехия), който спечели четири от петте състезания, в които участва през юни. Трети е двойният олмимпийски шампион от Лондон 2012 Мо Фара, който постигна резултат №1 в Европа за годината в бягането на 5000 м в Острава на 27 юни – 13:05,88 мин.