LED осветлението и растенията

2
Добави коментар
dianid_ad
dianid_ad

 

 

Дали в саксии, дали на двора или на балкона, всички ние се радваме на зеленината, с която ни даряват растенията. Тази красота обаче изисква и грижи. Любителите градинари често се чудим дали успяваме да им доставим всичко необходимо за добър растеж. Една от основните нужди е, разбира се, светлината. Превръщайки я в енергия, растенията успяват да се хранят и развиват пълноценно. Успяваме ли в действителност да им я осигурим. Това, разбира се, зависи от вида на самото растение и неговите потребности. Например някои екзотични представители като орхидеите изискват много светлина, особено през зимата, когато слънчевото греене по нашите географски ширини не е достъчно. Лесно бихме се справили, ако си имаме едно цвете вкъщи, но какво се случва, когато те са повече или ги отглеждаме масово в парници. Тук идва на помощ светодиодното осветление. В този материал ще отговорим на въпроса защо LED продуктите са по- подходящи от използваните до момента обикновени лампи.

Както знаем белият цвят съдържа в себе си всички останали цветове. Същото е и със светлината. Растенията от своя страна поглъщат основно червената и синя светлина. Тук идва първото предимство на LED осветленеито, то има възможност да излъчва само тези цветове, а в зависимост от това дали искате да ускорите вегетативния растеж или съзряването на цветовете, може да използвате съответно само синя или само червена светлина. Внимавайте обаче, защото прекаляването само с едната ще доведе до неестсвени форми и неправилно развитие. Например червената светлина ще го накара да порастне бързо, но с вретеновидна форма.

Правилната мощност на крушката също е от значение, например бегониите и теменугите не се нуждаят от висок интензитет, но орхидеите- напротив. От друга страна LED осветлението ви спестява нуждата от охлаждаща система, тъй като на практика телата не излъчват топлина и следователно не повлияват на влажността на въздуха и почвата, които, професионалните градинари знаят, се поддържат изключително трудно и същевременно са много важни. Друго предимство е, че светодиодното осветление много бързо само изплаща себе си- използва само 20% от енергията, която е необходима на другите видове осветление и освен това издържа 6-7години. Монтираш и забравяш!

В заключение можем да кажем, че използването на светодиоди на мястото на традиционното осветление може да намали потреблението на вода и също да намали разходите за осветление с 90%, като в това число не се включват енергийните спестявания, получени чрез намаляване на разходите за охлаждане през лятото.

И накрая LED продуктите се грижат за околната среда, а от този факт най-доволни ще бъдат растенията ви!