Има ли безопасни контрацептиви?

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Колко по-сигурен метод, толкова по-вероятно е той да крие рискове за здравето от страничните си ефекти

От една година вземам хапчета против забреме­няване, но не ми понасят. Затова ще ви помоля да ми дадете съвет за това кой метод за предпазване от заб­ременяване е най-добър?
Валерия Василева – Плевен

Всяка жена сама пре­ценява кой метод за пред­пазване от забременяване е подходящ за начина й на живот. Контрацептивите, които днес се предлагат в аптеките, не са съвършени. Имат както предимства, така и недостатъци. Истината е, че колкото по-сигурен е един метод, толкова по-вероятно е той да крие потенциални рискове за здравето от странични­те си ефекти. Това, което все пак бихме могли да препоръчаме на нашата читателка като най-без­опасен метод против забременяване, са хормо­налните средства – ком­бинираното хапче, инже­кционните прогестогени и имплантантите.

Вътрематочните средства също гарантират сигурност. Това са мето­дите, на които можете да се доверите. Ако просто отлагате бременността, без тя да е нежелана, мо­жете да избирате между всички познати начини за предпазване. Сполучливо решение в такъв случай могат да са преградните методи – презервативи, диафрагми, цервикални предпазители.

Трябва да се прецени и как даден вид контрацеп­ция ще се впише в начина ви на живот. Ако пътува­те често, най-подходящ е методът, който не изис­ква стриктно спазване на времето, както например при вземане на хапчета. Ако пък не водите редовен полов живот, по-добре да изберете метод, който да прилагате само едно­кратно.

 

ВНИМАНИЕ!

Презервативите се препоръчват и по друга причина – за предпазване от болести, предавани по полов път, включително и от СПИН. Затова те могат да се използват дори ако еднов­ременно с това прилагате друг, по-високоефективен контрацептив.

При избора на противозачатъчно сред­ство някои двойки трябва да се съобразяват със здравословните си про­блеми – настоящи или вече отзвучали. Ако например жената е имала тромбофлебит, хапчетата против забременяване ще бъдат противопоказани. Ако пък страда от цистит, ще трябва да изключи от списъка на допустимите за нея методи диафрагма­та.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”