Може ли стресът да докара язва?

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Специфичните изменения в нервната система спомагат за развитието на цяла поредица от болести

Преди няколко дни с някол­ко приятели се впуснахме в твърде интересен спор дали от характера на човека зависят и болестите му. По този повод си направихме извода, че много от лошите и завистливи хора страдат от язва. Ще го потвърдите ли?
Марин Ковачев – Провадия

Отдавна е известна поговорката: „Причина­та за язвената болест не е това, което ядем, а това, което изяжда нас”. Психолозите отдавна са открили закономер­ната зависимост между чертите на характера и вероятността да се развие язва на стомаха и дванадесетопръстника. Те са стигнали до извода, че за повечето язваджии е характерно недовол­ство от самите себе си, тревога, безпокойство заради някаква очаква­на несполука при голямо желание за успех. Те са уверени, че никога няма да постигнат желано­то, затова непрекъснато изпитват емоционален дискомфорт. Такова пси­хологическо състояние води до хроничен стрес и специфични изменения в нервната система, в резултат на което може да се развият цяла поредица от болести.

Към тях се отнася и язвата. При тестване на хора, болни от язва, психолозите установили няколко удивително ед­накви особености. Тези хора нямат особено ви­соко мнение за своите умствени способности, жизнените си перспекти­ви виждат в твърде мрачна светлина, а на щастие изобщо не се надяват. Поразително е обаче че всички те считат, че нямат здравословни проблеми, че здравето им е в отлично състояние. При това без да се съо­бразяват с достатъчно пълната информация за своето състояние и се­риозността ма язвената болест.

Половината от хора­та, които страдат от язва, надценяват своите възможности. Психолози­те обясняват този факт с това, че като си поста­вят високи цели, те се опитват да компенсират лошото самочувствие и негативното мнение, което имат за себе си. Тези психологически ха­рактеристики особено често се забелязват при болните от язва.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”