Пълнени камби с ориз и стафиди

4
Добави коментар
rimy
rimy

Още преди няколко години, докато живеех в София, попаднах на страхотна рецепта за пълнени камби с ориз и стафиди. Бях убедена, че съм я принтирала и прибрала в голямата (и продължаваща да расте) зелена папка с рецепти, но когато преди няколко дни я потърсих, я нямаше. Попаднах на подобна в блога на Йоана – Пълнени камби с ориз, стафиди и кедрови ядки. Взех нейната рецепта за основа, махнах от нея кедровите ядки (особено много ги обичам в салати). Получи ми се вкусно, изключително ароматно и лесно лятно ястие, а именно – пълнени камби на фурна.

Понеже съм много нетърпелива, на снимките ще видите само 5 камби. Номер 6 беше изядена по време на самото готвене, сурова. Затова и ми остана малко от плънката, която разпределих в тавата, между останалите камби 🙂

Пълнени камби с ориз и стафиди

5-6 големи камби

1 глава лук

3 с. л. зехтин

1 ч. ч. ориз

5 с. л. стафиди

3 скилидки чесън

магданоз, сол, джоджен, щипка канела, кимион, черен пипер

1. В зехтина запържваме нарязаните на ситно лук и чесън няколко минути. Добавяме предварително измития ориз, запържваме и него за около минута, след което допълваме с около две чаши и половина вряла вода. Оставяме да къкри на слаб огън. Когато оризът е почти готов, добавяме подправките и стафидите и махаме от котлона.
2. Измиваме и почистваме камбите, като запазваме “капачетата” цели. Пълним ги с оризовата смес, без да я натъпкваме твърде много. Продупчваме с вилица дъното на камбичките и ги подреждаме в намазнена тава, след което наливаме топла вода. Посоляваме.
3. Печем около 30-40 минути на 220 градуса, първоначално под фолио, после без.

4. В отделна купичка приготвяме кисело мляко с чесън и сервираме с печените камби.

 

Related