Остров Якушима (Yakushima Island)

89
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Остров Якушима (Яку) е част от архипелага Ōsumi и е със сравнително малки размери – 500 km². Разположен е на юг от остров Кюшу (Kyushu), близо до Танигашима (Tanegashima) и северно от Окинава (Okinawa), в префектура Кагошима (Kagoshima), Япония. Острова попада на територията на Национален парк Киришима-Яку, от който 18 958 хектара площ са обявени от Юнеско за биосферен резерват през 1980 г.  

Въпреки, че не е известна и посещавана дестинация за западните туристи, Якушима е предпочитано място за отдих на много японци. Той е леснодостъпен поради добре развитата си инфраструктура, а за удобство и развлечение на гостите му са на разположение разнообразни хотели, ресторанти и барове. До Яку се стига или по въздух или по вода. Редовни полети се изпълняват от и до Кагошима от малкото летище на острова, а ферибот има четири пъти дневно.  

Якушима е едно от природните чудеса на Япония, благодарение на своята изолираност, стръмен релеф и непредсказуем климат. Жителите и гостите на острова не се радват редовно на слънчево и ясно небе, тъй като това е едно от най-дъждовните места в страната, където 50% от дните на годината падат валежи. Бреговете представляват скалисти морски плажове разделени рязко от зелени планини. Около 30 върха над 1000 метра се извисяват в Яку, а първенецът е връх Миянура, който достига повече от 2000 м надморска височина.

Флората и фауната на острова също е впечатляваща. Тук е най-голямото гнездене в цялата северна тихоокеанска част на застрашената гигантската морска костенурка. От растенията се срещат видове, типични за субтропиците, както и субарктични растения по по-високите планински части. Якушима е известен с гигантските си кедрови дървета, някои от които са на хиляди години. Те могат да се видят между 800 и 1600 м надморска височина, а най-интересното е, че всяко едно от тях си има свое собствено име и се гледа на него като свещено. Дървото Джомон Суги е на близо 7000 г. Обиколката на дънера му е около 16.4 м. Не липсват и други огромни кедъра впечатляващи с причудливите си форми. Гората в Яку се посещава от близо 300 000 туристи всяка година. Тя е била декор и на няколко филма. 

Hobyto.com