Топ 8 естествени метода против бълхи при котката (1 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

29.07.2012

Когато става въпрос за бълхи, не само нашият любимец се чувства не комфортно – подскачащите гадинки се настаняват в дома ни и понякога ни е трудно да се освободим от тях. Затова борбата с бълхите започва още на ниво домашен любимец – когато нашата котка не носи със себе си своите „наематели”, тя няма да ги прехвърли в дома ни.

 

Метод 1: Превенция, не елиминиране

 

Както с повечето проблеми, така и с бълхите при котката, най-лесното решение е да се опитаме да предотвратим нежеланата ситуация. Редовното обезпаразитяване на котката, независимо дали тя е нападната от бълхи или не, може да спести неприятностите ни по-нататък.

 

 

Метод 2: Изплакнете, насапунисайте, повторете

 

Дори хладкият душ може да бъде ефективно средство за справяне с бълхите при котката. Колкото и просто да звучи, водата може да отмие голяма част от паразитите и така да облекчи състоянието на котката. Използването на шампоани, съдържащи познати репеленти като кедър, евкалипт, лавандула или цитрусови плодове, е не само евтин, но и ефективен метод за прогонване на подскачащата напаст. Тъй като честото къпане влошава състоянието на косъма и козината на животното, бихте могли да слагате в храната му добавки от омега-3-мастни киселини, които имат благоприятно въздействие върху сухата космена покривка.

 

Метод 3: Ограничете времето, което котката ви прекарва навън

Метод 4: Срешете бълхите

Метод 5: Не оставяйте дома незащитен

Метод 6: Просто, но ефективно

Метод 7: Погрижете се и за двора

Метод 8: Използвайте капан за бълхи

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Котешки кос(м)опад“

„Грижа за котешката козина – нужна ли е нашата помощ?“

„Препарати против бълхи през зимата?“