Коя е най-добрата работа на света?

19
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

По в. Файненшъл таймс
 

Курорт в щата Куинсленд обяви месец на голите партита като мярка срещу кризата. Снимка: Ройтерс

Докато хиляди хора губят работните си места в САЩ и Западна Европа, на другия край на глобуса се отварят нови позиции. Все още някои държави продължават да отбелязват икономически растеж. Те не са засегнати от кредитната криза, поне засега. Каква е „най-добрата работа на света”? Според някои критици на проекта това е само маркетингов трик или измамно представяне на експеримент от вида на „Биг Брадър”. Може ли тази идея да послужи за пример за борба с финансовата криза?

Преди почти две седмици бе стартирана кампанията „най-добрата работа на света”. Предложението на австралийската компания „Куинсленд Туризъм” е за позицията „пазител” на остров Хамилтън (част от Големия бариерен риф) с шестмесечен договор и заплата от 150 хил. австралийски долара. Изискванията към кандидатите са да могат да пишат и четат добре на английски език, да са комуникативни и да могат отлично да плуват и да се гмуркат. Избраникът, който ще бъде обявен официално на 6 май, ще живее в красива вила на брега на океана със собствен басейн и едно от задълженията му ще е да се разхожда по плажовете на острова.
Само за седмица на интернет страницата www.islandreefjob.com са кандидатствали над четири хиляди души от над сто държави. До крайния срок – 22 февруари се очакват още хиляди участници в конкурса. Сред кандидатите преобладават граждани на САЩ, Великобритания и Италия.

Австралия е известна като страна с много възможности, слънчево време, девствени плажове и различни видове спортове. Тя може и да бъде добро лекарство и възможност за работа за хора, които са притиснати от разрушителните последици на икономическата криза. Според местните власти в Австралия глобалната криза в развитите страни е неочакван бонус за тях, тъй като те са планирали кампанията „най-добрата работа на света” от около година. В щата Куинсленд се търсят различни методи за популяризиране на островите от Големия бариерен риф с тяхната красота и топлина.

Подводният свят край Големия бариерен риф. Снимка: Ройтерс

Южната страна има разнолико население – около 4% аборигени, 25% емигранти, а останалите граждани са наследници на британски заселници и други европейци, емигрирали по различно време. По данни на австралийското правителство през последните две години в страната са пристигнали най-много висококвалифицирани хора от Индия, Великобритания и Китай. Според специалисти около една трета от ирландците искат да се преселят да живеят в Австралия.

Добрата новина за хората, които са готови да се преместят на другия край на света, е, че Австралия е отворена към привличане на квалифицирана работна сила. Западна Австралия се опитва да запълни недостига си на учители с хора от Кения, Полша и Канада, но все още се нуждае от около сто души за запълване на свободните места. Сред списъка с необходими специалисти се нареждат медицински лица, професионалисти от високите технологии и инженери.

Нивото на безработицата в Австралия достигна 4.5 % през декември, което бележи най-високата стойност за последните две години. Специалистите съобщават за спад в заеманите позиции на пълен работен ден, което се припокрива с ръста на хората, работещи на непълен работен ден. Много икономисти вярват, че Австралия се заблуждава като си мисли, че ще избегне рецесия в следствие на финансовата криза. Те очакват драматичен спад в корпоративните печалби на австралийските компании. Австралия обаче отбелязва в момента постоянен растеж за последните седемнадесет години, през които се пребори с „дот-ком” кризата и азиатския финансов крах. Оценката на „Стандарт енд Пуурс” продължава да е ААА, за разлика от намалените оценки за Гърция, Испания, Ирландия и Нова Зеландия.

Комбинация от късмет и добро време може и да спаси Австралия от лошите последици на финансовата криза, но дори и тя да попадне в рецесия, това ще се случи много по-късно отколкото това се случва с повечето държави. В краткосрочен план спадът на австралийския спрямо американския долар успява да смекчава намаляването на приходите от търговия, докато големия бюджетен излишък се използва за стимулиране на потреблението. Според местната асоциация на търговските вериги коледните продажби през 2008 г. са на същото ниво като тези за 2007 година.