За котките и плетенето: Ново измерение в дизайна на плетени облекла

42
Добави коментар

За Стивън Уу от Мианмар да плетеш е като да ваеш скулптури.

Визитка 

Стивън Уу е роден в Янгон, Мианмар (Бирма) и е живял в Сингапур от 13 до 15 години, когато семейството му емигрира в САЩ. Той владее свободно английски, мандарин и бирмански, има основни познания във френски и японски. Въпреки че се интересува от мода, той постъпва в Калифорнийския университет Бъркли, за да преследва кариера в медицината. По-късно сменя основното направление и през 2007г. завършва бакалавърска степен по политическа икономия с профил международен бизнес. Вместо да се присъедини към финансовите среди обаче той решава да се отдаде на интересите си. Това го отвежда в най-голямата в страната частна Академия по изкуствата в Сан Франциско, където завършва едновременно две магистърски степени: Моден дизайн и Дизайн на плетени облекла.
Дебютира по време на Седмица на модата в Ню Йорк, Есен/Зима 2010. 

NY Fashion Week Fall 2010

 

Да се пренасочиш рязко от бизнес образование към създаване на творения за модния подиум навярно изглежда обезкуражаващо предизвикателство, но за дизайнера феномен Сивън Уу преходът е бил …безшевен. 

След дебюта му с колекция от плетива през Седмицата на модата в Ню Йорк, 2010, „Ню Йорк Таймс” шумно окачестви работата му като „по-оригинална и творческа дори в сравнение с утвърдените нюйоркски марки”. И това никак не е изненадващо, предвид вродения му талант.

Уу споделя, че все още не се е натъквал на прежда, която да не му допадне. Според него всеки тип прежда има своите качества. За есенно-зимната си колекция се е доверил почти изцяло на мерино, но някои от декоративните елементи са изработени от синетични влакна. 

Сп. REFLEX 

 Вдъхновен от причудливите форми на италианския архитект Фуксас, Уу извайва вълнени нишки в чувствени силуети като подчертава, че „успешният дизайн е перфектна хармония между носимост на дрехите и изобретателност”. 

Сп. Fantastics 

Колекция пролет/лято 2012 на Стивън Уу може да разгледате тук .