Наръчник за оцеляване на туристи в Пекин

1
Добави коментар
haleas
haleas

Наръчник за оцеляване на туристи в Пекин

Есента заминавам на дългоочаквано пътешествие до Китай. В момента уреждам формалностите. С моите приятели решихме да отседнем в малък семеен хотел в центъра на Пекин. Оказа се, че съдържателката – Синди е учила в Австралия и владее чудесен английски. Едно от първите неща, които Синди държеше да направи за нас, е да ни предупреди за всички опасности, дебнещи лекомислените чужденци в Пекин и останалите китайски градове. Тя е изготвила подробен пътеводител за оцеляване, според който Слънчев бряг може да се окаже изненадващо спокойно място за прекарване на отпуската. С малки съкращения ви предоставям почти буквален превод на български. Това четиво със сигурност ще обогати познанията ви за живота в прогресивната азиатска икономика. Пътеписи очаквайте след края на пътуването ми. А дотогава…

 

НАРЪЧНИК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА ТУРИСТИ В ПЕКИН

Плюенето е нашият национален спорт за мъже (много жени също плюят). Мнозина се чувстват като мачовци ако пушат около знак „пушенето забранено“.
Потокът от хора ще ви смачка и ще унищожи всичките ви надежди да успеете да слезете от метрото.
За много китайци да се наредят правилно на опашка е по-голямо мъчение от диета на вода.
Агресивните шофьори са навсякъде. Те си мислят, че заслужават да живеят повече от вас защото са големи и метални.
Хората обикновено не казват „извинете ме“. Множеството китайци говорят високо на публични места. Собствениците на магазини за туристически стоки, които могат да се пазарят с вас на английски, френски, руски, корейски или японски, са много докачливи, чувствителни и агресивни. Понякога толкова настоятелно флиртуват с вас, че започвате да се чудите какво точно се опитват да ви продадат. Друг път ви грабват за ръкава и отказват да ви пуснат.

ЗЛАТНОТО ПРАВИЛО: Не го приемайте лично!

Не е нищо лично срещу вас. Китайците са генетично разположени да се приспособяват към тукашното общество. Те просто следват общоприетия код на поведение. Хора, които никога не са били уважавани, не знаят нищо за уважението към другите. Когато се сдобият с малко власт, те ще злоупотребят нея.
Така че се чувствайте в безопасност да молите хората за помощ. Все пак внимавайте с тези, които са твърде нетърпеливи да ви заговорят. Китайците сме интровертни. На публични места ние дори не се усмихваме и не си казваме „здрасти“ помежду си.
Положителното в случая е, че повечето китайци са дружелюбни към чужденците. И индоевропейците се радват на по-голоямо гостоприемство отколкото хората с по-тъмни цветове на кожата. Ще срещнете много хора, които ви казват “здравей” (“hi”) на улицата. Въпреки, че започнахме да изучаваме английски в основните училища, по-голямата част от населението не говори езика много добре. Но за сметка на това мнозина с готовност биха ви помогнали.

Измами

Правило 1: Когато ви заговорят в Пекин, моля имайте предвид, че всъщност добронамерените непознати са по-застрашен вид и от пандите.

Правило 2: Когато ви се струва, че сте срещнали добронамерен непознат, който се приближава, за да ви заговори, прочтете отново Правило 1.

Ето и списък с популярни измами. Някои от моите гости се превърнаха в техни жертви:

Студенти по изобразително изкуство, които искат да ви поканят на изложбите си. Ако отидете, те ще ви тормозят, докато не купите техни картини. Някои от картините са просто принтирани копия. Дори да става дума за истинска картина, ще се окаже, че сте платили много повече от нейната реална стойност. Например: добре изработен китайски свитък, изрисуван с акварел, може да се закупи за 25 юана.

Студенти или млади хора, които искат да си упражнят английския с вас. Обикновено се навъртат около туристическите дестинации (особено площада Тиенанмън и Забранения град, защото са задължителни спирки за всеки посетител). Накрая може да се окажете в караоке бар, ресторант или чаена къща. Когато сметката се появи, те ще предложат всеки да плати за себе си. Но вашата половина от сметката ще се окаже 200$ или отгоре. Те ще платят своята част пред вас и ще напуснат заведението заедно с вас, но после ще се върнат да приберат остатъка.

Поръчвайте си масаж само от реномирани места. Цената е между 80 и 180 юана на час за масаж на цялото тяло. Ако искате някое неопитно младо момиче да ви мачка и да ви прави сексуални намеци, може да посетите нерегистрираните салони за масаж. Проституцията е НЕЗАКОННА в Китай. Понякога ще ви заловят хора, които се дегизират като полицаи (или истински полицаи) и трябва да си платите, за да се измъкнете от неприятности.

На туристическите дестинации се случва хора в рекламни униформи да се приближат до вас и да ви кажат, че САМО днес имат специална оферта за чужденци. Може безплатно да посетите някаква забележителност. Те ще ви заведат до будка за билети като продавачът в будката ще ви заяви, че все пак трябва да си платите билетите. Ако сте твърде срамежливи да си тръгнете, докато униформените ви наблюдават, ще платите малка сума, за да гледате нещо, което абсолютно не си заслужава нито времето, нито вниманието, нито парите ви. НЕ! НИКОГА не е имало никакви специални оферти за чужденци в никоя туристическа дестинация в Пекин.

Всички маркови продукти, които се продават на туристическите дестинации са фалшификати. Въпреки това, някои от тях са с много високо качество. В известни магазини като „Ya Show Clothing Market“ или „Silk Market“, трябва да се пазарите все едно съдбата на свободния свят зависи от това. Началните им цени са нелепо високи. Мога да спомена някои начални и крайни цени, благодарение на всички самоотвержени души, които съм имала щастието да познавам през годините. Те са вдигнали летвата изключително високо и са направили убийствени сделки, които ще са от полза на бъдещите купувачи: фалшив Ipad (от 1800 на 350 юана), обувки Nike (от 360 до 50 юана), наистина добри фънки обувки Nike (от 800 до 99 юана), тениска Ed Hardy (от 180 до 40 юана), яке Northface (от 680 на 150 юана), зимно яке Canada Goose (от 3800 до 380 юана).

Когато си купувате минерална вода от уличните търговци, уверете се че капачката е непокътната. Понякога пълнят празни бутилки с чешмяна вода и я замразяват. Когато е замръзнала, е трудно да се забележи дали капачката е била отваряна преди. Най-добро решение: пазарувайте от супермаркети!

Ако трябва да си наемете рикша през уличките около езерото, уговорете се предварително за цената. Понякога ви казват 50 юана, а на половината път ще заявят, че е 50 юана на човек. Няма да ви се иска да ви стоварят по средата на странно място и да се тътрите пеша назад. Много по-безопасно и забавно е да си наемете колело и да обикаляте с него.

99% от нефритените и другите скъпоценни камъни, продавани в туристическите магазини, са фалшификати.

Когато си плащате в ресторанти или магазини (особено ако бележката е писана на ръка) направете изчисленията сами! Не им давайте цялата сума! Понякога те нарочно пресмятат грешно, за да ви накарат да надплатите сметката. Също така си записвайте на отделен лист колко струва всяко блюдо, когато поръчвате. Уверете се, че не се опитват да ви преметнат с крайната цена.

Във всички туристически дестинации (особено площада Тиенанмън и в района на Забранения град) има много хора, които раздават флайъри или визитки, предлагащи еднодневна екскурзия до стената. Повечето от тях са измамници. Накрая ще се озовете във фабрика за коприна или обработка на нефрит, болница, в която се лекува с методите на традиционната китайска медицина или други подобни. Ще успеете да прекарате едва един час на стената (обикновено секторът Шуи Ган, който китайците наричат „фалшивата велика стена“). Вашият гид по всяка вероятност заработва пари от самото ви присъствие в тези фабрики, ако успее да ви задържи за повече от 45 минути, дори да не си купите нищо. Ако искате да планирате пътуването си внимателно и да посетите истинската стена, трябва да обмислите използването на автобус или наемането на кола с шофьор.

Метро

Метрото е най-удобното средство за пътуване към различни части на града. Всъщност единствените известни забележителности, до които не можете да стигнете с метрото са Великата стена (далеч от града) и Зоната за изкуство 798.
Билетът за метрото е 2 юана на човек и можете да пътувате от край до край. Докато сте под земята, няма значение колко дълго сте пътували или кои линии на метрото сменяте.
Купувайте само един билет всеки път, когато влизате. Защото първо – билетът важи само за един ден и второ – билетът е валиден само ако влезете в метрото от станцията, от която сте го закупили.
Вземете билета, когато влизате и го пуснете в отвора на машината, когато напускате.
Преди да влезете багажът ви ще бъде сканиран.
Пътуване с метрото в пиков час е много динамично. Трябва непрестанно да се бутате, за да слезете или да се качите. Не проявявайте милост, защото към вас няма да бъде проявена такава. Считайте всичко това за културно преживяване или кунг-фу загрявка.

Храна

Ако имате чувствителен стомах, избягвайте уличните търговци! В Китай има всевъзможни скандали, свързани с храната.

Известни скандали, свързани с храна:

Скандалът с нефт от каналите. Нефтът, който се носи по повърхността в канализационните системи, се предава чрез риболова до ресторантите. Шансовете да стигне до уличните търговци и собствениците на малки ресторанти е относително голям.

Скандалът със свинското овкусено като агнешко. Агнешкото е по-скъпо от свинското. Някои ресторантьори готвят свинско в агнешки сос, за да го представят като агнешко. За да прикрият измамата, добавят много подправки. Когато ям агнешко или говеждо, обикновено посещавам по-реномирани ресторанти или такива с ислямска кухня.

Ако все пак искате да опитате нещо от уличните търговци, отбягвайте пържените храни! Най-вероятно едно и също олио е било използвано, докато се втвърди.

Такси

Ще има шофьори, които ще ви посрещнат на изхода на международни или вътрешни полети на летището, за да ви попитат дали нямате нужда от такси. ОТБЯГВАЙТЕ ГИ ако не искате да платите много повече от нормалното! Това са копърки.

Следвайте знака „такси“ и изчакайте на опашката, за легитимни таксита! Може да отнеме повече време, но поне знаете в какво се замесвате.

Другият капан за невнимателни туристи е на излизане от Летния дворец. Дворецът е лесно достъпен с метро. Името на станцията е Бей Гонг Мен с линия 10. Почти невъзможно е да си хванете такси на разумна цена от Летния дворец до града. Повечето шофьори отказват да вземат под внимание отчетеното от апарата, независимо дали са копърки или не. Ще ви таксуват 150 или повече юана, за да ви закарат обратно в центъра, въпреки че реалната сума е около 50 юана.

Великият китайски firewall

Нашата връзка е супер бавна и само малко по-добра от dial up. Няма да получите достъп до facebook, youtube, IMDB и т.н. Много хора използват прокси, за да “изкачат Великата огнена стена на Китай“. Имаме си и китайски еквивалент на youtube – www.youku.com където можете да намерите много клипове. Друг популярен сайт за видеосподеляне е www.tudou.com.

Понякога в щастлив ден, може да използвате www.ipfaker.net за да се логнете във facebook профила си. Но тъй като това е прокси сървър, вашето IP ще се смени и facebook може да поиска потвърждение на вашата самоличност.

Like this:

Like Loading…

Related