Кои са най-големите влечуги в природата

119
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Туатар – Този приятел е най-дребния от всички тук, но пък е единственият оцелял от разреда клюноглави. Макар най-близките му живи роднини да са влечугите и змиите, туатарът идва още от Мезозойската ера, от която е наследил някои доста интересни качества.
Разбира се, той може да прилича на влечуго, но краката и мозъкът му всъщност са като тези на амфибия. Туатарът има три клепача на всяко око и така нареченото теменно око, чиято функция вероятно е била да засича циклите на деня и нощта. Гръбнакът пък наподобява този на риба, а ребрата приличат на птичи. Бодливата опашка и бронята на гърба обаче го изпращат директно редом до крокодилите. Това създание е аномалия сред останалите влечуги и е застрашен вид, който се среща само на 30-ина острова около Нова Зеландия.

Комодски варан – Технически гущерите и змиите са от един разред, разликата е в краката. Този обаче може да се похвали, че е най-големият в света. Кралят на гущерите е смъртоносен хищник, който достига до 3 метра дължина и може да тежи цели 70кг! Това лошо момче ловува през деня и не оставя никакъв шанс на плячката си с мощния си захват, силната опашка и пълната със смъртоносни бактерии уста.
Комодският варан е толкова огромен, че в миналото никой не вярвал на приказките на очевидци, които разказвали за огромни дракони на остров Комодо. Това била причината животните да са класифицирани доста късно, едва през 1912г.

Мрежест питон – Знаете ли, че питоните са отлични плувци и това им е позволило да населят много острови от Индо-Австралийския архипелаг? Мрежестият питон е най-голямата змия на планетата и е брутален убиец, който се увива около плячката си я задушава, а след това я поглъща цялата. Обикновено достига до 6-7 метра на дължина, но са улавяни и рекордьори дълги над 10 метра и тежащи 170кг. За да добиете по-добра представа за големината на това животно, ще ви кажем, че той се храни с елени, глигани, маймуни, крокодили а понякога дори и тигри.
Тук трябва да споменем и анакондата, която може би много от вас знаят като най-дългата змия, но това не отговаря на истината. Легенди и филми са изградили много грешна представа за анакондата, която в действителност достига до малко над 6 метра дължина. Макар да има твърдения за 10-12 метрови екземпляри, такива никога не са били измервани. Именно поради тази причина анакондата остава малко по-назад от питона.

Кожеста костенурка – Най-голямата костенурка достига до почти 3 метра дължина, а размахът и е дори още по-голям. Кожестата костенурка е уникална с това, че за разлика от останалите видове, няма твърда черупка. Вместо това гърбът и е покрит с набраздена и твърда кожа, която им помага да бъдат по-бързи във водата. Всъщност кожестата костенурка е най-бързото влечуго на Земята и може да плува с 35км/ч. до 1200 метра дълбочина.
Кожестата костенурка се храни предимно с медузи и е учудващо как с такава диета успява да поддържа огромното си тегло – един екземпляр е бил претеглен 916кг. За съжаление замърсяването на околната среда се оказва пагубно за тези уникални животни. Те често бъркат полиетиленовите торбички за медузи и загиват при поглъщането им. Разбира се това, че яйцата им са деликатес в Малайзия, Тайланд и Карибите изобщо не улеснява оцеляването им.

Соленоводен крокодил – Шампионът при влечугите е този звяр. Соленоводният крокодил достига до 6-7 метра дължина и може да тежи над 1000кг. Това го превръща в най-голямото влечуго, оживяло до днес. Този свиреп гигант има толкова здрава захапка, че буквално разтрошава черепите на жертвите си и може без проблем да глътне цял човек. Най-голямата популация на соленоводни крокодили е в Австралия, където хабитатът им е маркиран, така че хората да не се доближават до тях.
Крокодилите принадлежат към разред, който предхожда дори динозаврите. Те могат да плуват по море, както предполага и името им, и са забелязвани чак в Японско море. Смята се, че соленоводните крокодили са интелигентни животни и могат да се учат по-бързо дори от лабораторните плъхове. Те са достатъчно умни, за да се научат да проследяват промените в миграционния път на плячката си през различните сезони. Според книгата с Рекордите на Гинес, най-големият улавян крокодил е бил дълъг 7 метра и е тежал 2000кг.