Как да изберем правилно място за почивка

18
Добави коментар
vestitel
vestitel

Как да изберем правилно място за почивка
Да съчетаем полезното с приятното

Ваканцията би била полезна и здравословна, ако се съчетава с разумен режим на хранене, закаляване, сън, туризъм, спортуване и компания със слънчеви хора, даряващи ви с жизненост и положителни емоции.

Но хората трябва много внимателно да изберат мястото за своята годишна отпуска. Наблюдават се чести случаи на неподходящо направен избор.

Например нервно болни, или хипертоници правят продължителни и необмислени слънчеви бани. Излагат се по цял ден на слънчевите лъчи и прегряват прекалено организма си, което става опасно за здравето им. Или пък ревматично болни се разхождат из влажни гори. А страдащи от сърце се впускат в трудни и продължителни планински преходи, без да си дават точна сметка за рискованите опасни последици.
Хората, предпочитащи морето като място за летуване,
знаят, че климатът там се характеризира с високо атмосферно налягане, с по-значителна влажност и с малки температурни колебания. Във въздуха има в изобилие йодови, бромови и магнезиеви йони  и липсват прах и микроби. Когато се правят разумни слънчеви бани, съчетани с плуване се постига повишаване на хемоглобина, организмът се тонизира, укрепва мускулатурата, подобрява се храносмилането. Ако обаче нервите ви са изострени, не стойте на слънце с часове. По-добре се разхождайте из морския бряг и то само в ранните утринни часове и когато сте на плажа отделете повече време за плуване. За страдащите от неврози
най-подходящото място за почивка е иглолистната гора. Такива места се препоръчват и срещу умствена преумора. Планинската ваканция е много полезна и при артрити, мускулни, травматични и гинекологични заболявания. В по-високите части на планините атмосферното налягане е понижено през лятото. Въздухът е прохладен, чист и свеж. От цялата тази възможност трябва да се възползват хора, прекарали инфекциозни заболявания и възпаления на горните дихателни пътища.
Много полезни са екскурзиите

и то за хора без сериозни здравословни проблеми. За хора с наднормено тегло или склонни към напълняване те имат поразителен ефект. При разходките и преходите се подобряват и регулират обменните процеси в тялото. Предпочелите почивката на планината пред тази на морския бряг, намират нужното им спокойствие и ведрина сред планинските дебри.

Туризмът и планинарството
Туризмът и планинарството са едно от най-здравословните възможности за прекарване на свободното време. Но тръгвайте само след добра подготовка. Най-важното условие е да сте в добро физическо състояние, да имате подходяща екипировка, храна, вода, фенерче, малка палатка и аптечка за най-необходимата спешна помощ. Не бива да се тръгва, ако не знаете предварително маршрута и не сте съобразили времето за връщане.
Тръгвате ли на дълга разходка или на поход,
почивайте на всеки два часа с леко похапване, но без алкохол. Нека най-бавният в групата ви определи темпото на движение, а не най-пъргавите и нетърпеливите.

Съобразете се задължително с децата, ако ги има сред вас. Добре е да знаете сигналите за бедствие в случай на нужда, както и телефонния номер на планински спасителни служби. Избирайте маршрут предварително отбелязан с маркировка и за който имате някаква предварителна информация. И никога не подценявайте опасностите и рисковете, които могат да ви се случат, защото планината крие много изненади, понякога доста неприятни.

Създадена на 01.08.2012 г.