Супер храни за добро здраве

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Те са богати на онези витамини и минерали, от които организмът има най-много нужда в топлото време.

През лятото е кощунство да посягате към изкуствените мултивитамини, при условие че на една ръка от вас има свежи плодове и зеленчуци. Всички са полезни, но някои превъзхождат останалите, защото съдържат най-до­брата комбинация от витамини и минерали, подхо­дящи за топлото време, твърди сп. „Журнал за жената”.

 

Ягоди

Истинска класика през лет­ния сезон (стига да не сте алергични към този плод). Ягодите са богати на вит. С (съдържат го в Количества, по-големи и от тези в пор­токалите). Освен това са ди­етични и подходящи за под­държане на формата – имат само 30 калории на 100 грама.

Те съдържат вещества, които активират метаболитните процеси в органи­зма. Освен това помагат за по-бързото обновяване на , клетките Консумацията им през лятото предпазвали слънчеви изгаряния.

Допълнителна идея: Може да ги добавяте щедро в киселото мляко, към сладоледа или 8 слад­кишите. Но опитайте и нещо различно – зелена салата с ягоди.

 

Кайсии

Дори цветът им е летен. Ако хапвате по 100 грама кайсии на ден, ще достави­те на организма си всички необходими дози от вит. А, вит, С и калий. При това в такова количество се съдържат едва 28 грама, което ги прави идеални и по време на диета. Съ­държащият се в тях бета каротин (много силен антиоксидант) се тран­сформира в тялото във вит. А. Освен, че е полезен за очите, косата и кожата, той засилва имунната сис­тема. Това прави кайсии­те много полезни за хора, които често боледуват, независимо от сезона.

Допълнителна идея: Заменете тежките за­куски с по-лек вариант – нарязани на ситно суше­ни или свежи кайсии в чаша кисело мляко.

 

Смокини

Независимо от вида, те са нещо като спешна помощ от природата за органи­зма. Смокините са лесно милаеми и в същото време богати на хранителни ве­щества. Те съдържат с 80% повече калии от бананите, освен това са богати на желязо и магнезий. А съдържат само 35 калории. В тях има полезна за организма целулоза, която влияе благотворно на работата на стомаха и намалява лошия холестерол.

Големите количества калий пък ги правят изключително полезен плод за перфект­ната работа на сърдечно­съдовата система. Не на последно място – препоръчват се при депресии, тъй като намаляват нервното напрежение.

Допълнителна идея: Предлагаме ви нещо по-нетрадиционно – добавете 1-2 смокини към зелената салата или ги поднесете, увити във фино нарязана шунка.

 

Боб„рогльо“

Този дребен сорт, който с черната си точица напомня оченце, е сред най-ценни­те храни, преоткрити за кухнята. Богат е на Вит. В1, фибри, магнезий, цинк. Препоръчва се за поддържа­не на клетъчните функции, укрепва косата и подобря­ва тургора на кожата, полезен е за зрението и мозъка. Също така нама­лява нивото на кръвната захар и укрепва ставите. Съдържащите се в този боб съставки го правят изключително полезен за зрението, повишават иму­нитета и не на последно . място предпазват от типичните летни ентеро-вируси.

Допълнителна идея: Може да го приготвяте ме само на чорба, а да го използвате (леко сварен) към яхнии.

Киви

В 100 грама от екзотичния зелен плод има 40 калории. Кивито обаче е ценно не с диетичните си свойства, а защото съдържа много вит. С, фибри и антиоксиданти. Благодарение на ви­сокото съдържание на вит. С и ценния си минерален състав, кивито е мощен имуностимулатор и силен антиоксидант. Този плод подобрява метаболитни- те процеси в организма и играе важна роля за обра­зуването на колаген, то­ест за възстановяването на съединителната тъкан. Освен това се препоръчва при определени здраво­словни проблеми, тъй като буквално „изгаря“ мастните натрупвания в артериите и по този начин снижава възмож­ността от образуване на тромби и предотвратява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Допълнителна идея: Ки­село мляко с киви е чудесна закуска. А киви с прошуто е чудесен вариант за нес­тандартна Вечеря.

 

Тиквички

Този зеленчук е богат на бит. А и С. Тиквичките са също така чудесни по време на диета, тъй като съдържат само 13 калории на 100 грама. Специалистите ги пре­поръчват и при анемия. Полезни са още при задържане на течности, тъй като вещества­та в тях спомагат за по-лесното извеждане на течностите от организма и спадане на отоците. В този смисъл са много подходящи за лятото, тъй като тога­ва организмът е склонен към такова задържане на течности. Тиквичките подобряват работата на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове.

Допълнителна идея: Не хвърляйте цветове­те, те също се ядат. С лека панировка и малко кашкавал са не само ефектни, но и вкусни.

 

Кресон

Зелената подправка се използва по- често за овкусяване. Но има и от­лични показатели от здравна гледна точка. Кресонът е отличен диуретик, стимулира апетита и освен това притежава уникални антиоксидантни качества. Той е богат на вит. А, Си Е, калций, фолиева киселина и особено на желязо. Помага при лечение на об­риви по кожата, екзема, акне и други кожни инфекции. Именно заради тези свои свойства е поставен сред супер храните на лятото. Счита се, че намалява риска от появата на някои видове рак. Първите клинични опити с животни и хора показват, че влияе в положителна посока и предотвра­тява разрастването на туморите. Но все още няма окончателни изводи.

Допълнителна идея: Той пасва идеално на картофеното пюре и за­печеното сирене, и придава на тези ястия по-пикантен вкус.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.