БЯЛОТО БРАТСТВО — кукувици или истински щастливи хора?

17
Добави коментар
bezlekarstva_p
bezlekarstva_p

Всяка година на 19 август последователите на учителя Петър Дънов посрещат своята Нова година,  наречена Слънчева.

Няма прасета на чевермета, няма вино и ракия, няма подаръци, няма чалга след полунощ…Много обичайни за  “нормалните” хора ги няма.

Всяка година на този ден членове на “Бялото братство” изпълняват танца Паневритмия на платото  край езерото “Бъбрека” — едно от седемте рилски езера.

Всяка година за този ден към Рила се отправят последователи на учението на Дънов от цял свят. Събират се около 2000 души.

Всяка година медиите отразяват събитието — по възможност с видео.

Но има нещо смущаващо — в повечето репортажи тези хора, наричащи се братя и сестри, облечени в бели дрехи, танцуващи, усмихващи се, прегръщащи се, плачещи…изглеждат малко…на пръв поглед…неадекватно. И сякаш медиите акцентират върху тази неадекватност.

Всяка година зрителите се чудят дали тези странни бели птици не са просто едни обикновени кукувици…или  има нещо по-дълбоко и истинско…

Но някой направил ли си е труда да провери, че  голяма част от пристигащите чужденци не са просто  някакви “въздухари”, неуспели в собствената си  държава и дошли да търсят атракция в Рила?

Последователи на Беинса Дуно са и хора, чиито книги  може би сте чели, хора, чиито филми сте гледали в  МОЛ-а, хора, за които четете в сутрешните новини или  които гледате “по телевизора”.

Последовател на Дънов може да се окаже и вашият лекар или зъболекар, адвокатът или финансовият ви съветник — човек, на когото вярвате безпрекословно, човек, когото уважавате и на когото се възхищавате. Ами сега!?

Как да се обясни паневритмията?

С думи…трудно!

Ето какво ще прочетете в новините: “С ритуала Паневритмия дъновистите отбелязват началото на новата година по тяхното учение — 19-ти август. В Паневритмията те използват движения, музика и стихове. Играят в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Продължителността на танца е около 1 час, а според последователите на Бялото братство целта на танца е постигане на хармония с природата.”

С думи е невъзможно!  И сигурно звучи комично на самите дъновисти. Като да обясниш на човек, който никога не е танцувал какво е да танцуваш, който никога не е чувал песен — какво е песента, който никога не е обичал — какво е любов…

Просто трябва да танцуваш, да пееш и да се влюбиш, за да разбереш какво е.

Паневритмия трябва да се практикува, за да я разбереш!  Дори да не знаеш наизуст биографията на Учителя Дънов, дори да не си перфектен в движенията, дори да не умееш да танцуваш, дори да не си разбрал всичко от учението на Учителя…

Честита Слънчева нова година!

Най-вече на онези, които не слагат етикети и приемат света такъв, какъвто е — разнообразен и красив!

Ако споделяте идеите тук — гласувайте със “Свежо” бутона или сe присъединете към Bezlekarstva във Facebook!