Как да си направим сами маникюр | Красива…

1
Добави коментар

Как да си направим сами маникюр
В случай че желаете сами да си правите маникюр, идете 1-2 пъти при маникюристка, за да разберете как става това.

Пособия за маникюр

За да си направите маникюр, трябва да имате на разположение следните пособия: малък съд с топла сапунена вода, кърпа от хасе, памук, лакочистител, мазен крем, дълга стоманена пила, инструмент за избутване и повдигане на кожичките (от пластмаса или дърво, но не  и от метал), извита ножичка, пила за полиране на нокти и лак за нокти. 

Трябва да знаете освен това, че видимата част на нокътя се нарича тяло, покритата задна част – корен, а кожната ивица, покриваща нокътя отстрани, се нарича нокътен вал.

Предварителна подготовка за маникюр

Преди да започнете да си правите маникюр, трябва да отстраните лака от ноктите с тампон напоено с лакочистител. Лакът се разтваря и  отстранява с леко триене на  ноктите с тампон. Трябва да внимавате да не остават остатъци от лака при корена и нокътния вал, защото може да се появи възпаление. Изчистените от лака нокти се оформят с пила. Дължината на ноктите  ви  трябва да бъде съобразена не caмo с желанието ви, но и с професията ви. Дългите нокти не се препоръчват на лекарки, медицински сестри, козметички, масажистки, машинописки, офис-сътруднички, пианистки и пр. В никакъв случай обаче не трябва да изпилявате ноктите по-ниско от върха на пръстите – ноктите трябва леко да се издават над месестата част на пръстите, за да ги предпазват от нараняване. Пиленето на ноктите се извършва внимателно, леко и плавно и при това не във всички  посоки, а само в посока от страничните краища към средата. Така се получава хубав овал на ноктите. Внимавайте обаче да не изпилите много дълбоко страничните части, тъй като това може да доведе до врастване на нокътя, до възпаление на нокътния вал, а от друга страна, не може да се придаде на нокътя желаната овална форма.

Същинска подготовка за маникюр

Потопете върховете на пръстите в съда с топлата сапунена вода, след като постоят 5-6 минути във водата, извадете ги, подсушете ги и намажете кожичката около ноктите с крем. Почистете пространството под ноктите и с инструмента за кожички отделете кожичката от ноктите и ги избутайте назад. Не е желателно изрязването на кожичките, тъй като лесно можете да се срежете и да предизвикате инфекция, която  при усложнения може да доведе и до падане на нокътя. Дори и да не се стигне до тази крайност, често  нокътния вал е зачервен и с  известен  оток. Накрая  почистете  с  инструмента  ноктите от остатъците от кожичките , но без  много да натискате, за да не  увредите ноктите. Надебеляванията на кожата в ъглите на ноктите се изрязва с  извитата ножичка. Aкo в някои места кожичката се е спукала, отделете внимателно кожичката от нокътя и отрежете само свободната и част. След като обработите ноктите, измийте щателно пръстите от крема със сапун, изплакнете ги с чиста вода  и подсушете. Ако желаете cамо подсилване на естествената лъскавина на ноктите, намажете ги с лимонов сок, оставете ги да изсъхнат и ги излъскайте с парченце гюдерия. Ако ноктите ви са склонни към чупене, избягвайте мазането с лимонов сок.