Крути мерки срещу нелегалните имигранти в Гърция

1
Добави коментар
girl
girl

За предприемането на мерки срещи нелегално пребиваващите в ефира на държавната телевизия обяви вътрешният министър Никос Дендиас, предаде РИА Новости, цитиран от агенция „Фокус“.

Стотици хиляди имигранти всяка година се опитват да влязат на територията на Гърция, само за 2011 г. за незаконно преминаване на границата са били задържани почти 100 000 души. Ежедневно през границата минават около 300 нелегални имигранти, така че никакви мерки на гръцките власти за временното им настаняване няма да са адекватни, твърди експерт.

„Всеки център за задържане, до и най-големите, побира до 1000 души. Тоест, един такъв център ще се запълва за три дни. Може ли на всеки три дни да се строи център за задържане на имигранти? А процесът по екстрадиране може да отнеме месеци, години”, коментира експертът.

Днес гръцката полиция е арестувала 1130 души при операция срещу нелегалната имиграция в центъра на Атина, проведена през уикенда, предаде АФП. Общо са били обградени 4900 души, от които 1130 са задържани. „Полицейската акция по прогонването на нелегалните имигранти ще продължи”, се казва в изявление на гръцката полиция.

В операция „Ксениос Зевс” са мобилизирани 2000 полицаи в Атина и още 2500 по източната граница на Гърция с Турция. Говорителят на гръцката полиция Христос Манурас заяви, че действията срещу нелегалните имигранти са нужни за националното оцеляване на Гърция.