6 задължителни дестинации в Швеция – тема за Швеция – Idi.bg

40
Добави коментар
tao
tao

 

Забележителностите в Швеция са много на брой и доста интересни. Страната се намира на Скандинавския полуостров и граничи с Норвегия на запад, и Финландия на североизток. Има много неща, които да правите там и още повече неща за разглеждане – всичко зависи от предпочитанията защото Швеция ще Ви предложи почти всичко. Любителите на природата и  двойките ще харесат „страната на среднощното слънце“, докато феновете на историята ще бъдат очаровани от едно от другите й лица – „земята на викингите“. Швеция обединява природните си красоти с богата история и културна идентичност. Ето и малка част от забележителностите, които трябва да посетите в Швеция:

1. Замъкът Калмар

 

Замъкът е построен през XII век като защитна кръгла кула и изиграва важна роля в историята на кралството. Пиратите и другите врагове, пристигащи от Балтийско море, не можели да превземат замъка, който наричали още „ключът към кралството“ заради стратегическата му позиция. Сегашната му фасада датира от XVI век и дава на сградата облик на ренесансов дворец. Разходете се по тайните коридори и подземия, преминете по подвижния мост, опитайте типични за XVI век ястия и неусетно ще се пренесете във времената на викингите.

2.Средновековният град Висби

 

Висби се намира на остров Готланд и е считан за най-добре запазения средновековен град в Скандинавия. Заради своето благоприятно местоположение в естествено образувано пристанище и с достъп до прясна вода, районът около Висби е бил обитаван още през каменната ера. Градът съществува официално от XIII век. Зад стената можете да намерите разнообразни атракции, като историческият музей на Готланд, доминикански манастир, средновековни къщи и дори ботанически градини, заради които Висби е наричан още и „град ът на розите“.

3. Дворецът Дротнингхолм

Това е частната резиденция на кралското семейство и е сред най-посещаваните забележителности в страната. Дротнингхолм е построен през XVI век и е най-запазеният кралски дворец в Швеция. Хиляди туристи посещават резиденцията, за да се насладят на китайския павилион, на театъра и на очарователните градини, сред които и разкошна барокова градина.

4. Шведският музей на антиките

Това е един от най-големите музеи в Швеция и в него са изложени над 10,000 предмета, датиращи от Каменната ера до Средновековието. Музеят е известен със своята златна стая „Guldrummet”, в която има изложба на разнообразни златни и сребърни предмети. Ако се интересувате от викингите, това е Вашето място! Тук можете да научите много за тях, тъй като в музеят има много експозиции, посветени на тях. В експозициите можете да видите различни находки, включително кости, мечове и някои забележителни предмети като сандъкът „Mästermyr“.

5. Архипелагът Стокхолм

Това е вторият по големина архипелаг в Балтийско море и се състои от приблизително 30,000 острова. Най-популярният остров сред моряците е Сандхамн (Sandhamn), за любителите на каяка това е Феян (Fejan), а ако искате да поплувате или пък обичате туризма – заложете на Финхамн (Finnhamn). Круизът между островите е доста популярен начин да разгледате красивата природа.

6. Катедралата Лунд

 

Спиращата дъха лутеранска катедрала се намира в Лунд – шведската провинция Скания. Предполага се, че първоначалната постройка е издигната през XI век, а настоящата постройка съществува в този си вид от XII век. Катедратала е построена от гранитни блокове в стил базилика, с арки, които да служат за основа на тавана. Днес, със своите кули – близнаци, катедралата е сред най-посещаваните забележителности в Швеция. Интериорът е изпълнен с гравирани тронове, страхотна крипта и добре познатият астрономически часовник от XIV век с фигурите на тримата крале.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3229 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност