БАНИЦА С ТЕГЛЕНИ КОРИ

3
Добави коментар
mm22
mm22

              Като дете все се прехласвах по уменията на баба ми и нейната сестра и с готовност заставах мирно в едно ъгълче на стаята да попивам с поглед и да черпя от техният кулинарен опит. Нямаше по-забавно и по-чудно нещо от това да гледам как тестото изпод ръцете им придобиваше чудновати форми. Най-щастлива бях, когато даваха парченце от тестото и на мен и аз се чувствах горда, че също участвам в процеса. Моето парченце тесто накрая баба разтегляше на малка питка и ми го опичаше на плочата на старата печка за дърва, а аз после канех всеки да си опита от „омесената от мен“ питка:-)

              Винаги, когато приготвям такава баница за семейството си мислено се пренасям назад във времето и я правя с толкова любов и старание, че няма случай да не се е получила добре и да не е била изядена после до трошичка. Нека ви разведа из моят спомен така, както ми го предадоха тези две мили и отрудени женици навремето:

 

         За тестото са ни необходими:

300 мл. хладка вода;

1 ч.л. сол;

1 ч.л. захар;

1/2 кубче жива мая;

брашно за меко тесто;

 

 

      Отделно си приготвяме около 300 гр. натрошено твърдо бяло саламурено сирене, 4-5 разбити яйца и 6 купички със сипано около един пръст олио в тях.

         От продуктите за тесто си замесваме меко тесто, което разделяме на шест топки и всяка една от тях слагаме в купичка с олио като я овалваме добре в олиото за да не хване коричка тестото докато се отпусне леко и стане готово за теглене. Това отпускане трае само около 4-5 минути, не повече, защото докато обработваме първата кора, последната може много вече да превтаса и да се накъсва при тегленето.

         Следващата стъпка е да си намажем обилно една тава с олио по дъното и да си застелем подходящо платно на работната маса, върху което ще дърпаме корите за баницата и с чиято помощ ще трябва после да ги навиваме на руло. Моето както виждате е на розови цветя и след работа изпрано и сгънато си чака реда за следващият път и когато отварям скрина, където го прибирам шеговито ми напомня  да го издърпам от там и пак да подхвана баничка да правя:-) Добре ще е да си пригодите такова платно само за такива нужди, защото там където попадне яйце или мазнина петното трудно се отстранява напълно и после парчето плат няма да може да възвърне предишният си „блясък“:-)

       Самото теглене на корите става като вземем в ръце една от топките, леко я приплескаме да стане плоска между дланите си и после започнем с пръстите си да разтегляме леко тестото по ръба на питката в две противоположни посоки завъртайки малката питка по посока обратна на часовниковата стрелка сякаш държим чиния в двете си ръце и я въртим по ръба й. Това действие извършваме във въздуха докато размера на кората ни позволява да я манипулираме в ръце и после я слагаме да лежи на работната маса и доизтегляме по същият начин като се въртим вече ние самите в кръг около тестото докато не изтънее ръбът на кората съвсем между пръстите ни и не започне да се къса. Винаги пръстите на едната ми ръка стоят под кората и с тази ръка само придържам, а с другата ръка издърпвам и така доразтеглям. Накрая обирам неразтеглилият се ръб навивайки го на пръста си за да не се получава вглетено парченце тесто вътре в рулата на баницата ето така:

          После наръсвам кората с олиото, което е останало в паничката, поръсвам и с яйце и сирене и започвам да свивам руло, като първо подвивам двата му странични края и после само повдигам единият край на платното и рулото само се навива до край. Пресуквам го леко и го свивам на охлювче в тавата и така до последната питка.

             Като наредим всички кори в тавата, ако ни е останало от яйцата  поливаме цялата баница с тях и намазваме с четка хубаво навсякъде отгоре. Ако ли пък не, можем само да поръсим с малко захар, което ще направи баницата ни след печенето с хубава карамелизирана шарка.

Печем в предварително загрята фурна на горно и долно печене, на 180 градуса за окло 45 минути до получаването на приятен златист загар.

           След като я извадим от фурната я напръскваме с малко студена водичка и завиваме с кухненска кърпа да се позадуши и да омекне както си му е редът:-) Ако обичате сладко-солените комбинации можете да залеете готовата баница с предварително приготвен и охладен захарен сироп от една част вода и две части захар и ще си имате сиропирана баница.

Ето и парченце, вижте само колко е шарена отвътре, ала това е заради хубавите домашни яйца, да не си помислите, че се дължи на някакъв майсторлък от моя страна:-)

Да ви е сладко!