Как да изберем тапети за дома си?

2
Добави коментар
carpetmax
carpetmax

Как да изберем тапети за дома си?

Откъде идват тапетите?

Нека да започнем с малко информация за тапетите. Като цяло е трудно да се датира кога и къде за първи път хората са започнали да използват тапети, но голяма част от изследователите са на мнение, че тяхната родина е Древен Китай.

Причината за това е, не само защото там е създадена хартията, но и защото китайците лепели оризова хартия на стените на къщите си още около 200 г. пр. Хр. Те украсявали домовете си с панели от оризова хартия, върху които рисували птици, цветя, религиозни символи и пейзажи.

В Европа най-ранният фрагмент на тапет е открит в колежа “Кристи” в Кембридж, Англия и датира от 1509 г., а век по-късно във Франция е основана и гилдия на хората, които се занимавали с лепене на тапети, макар че за целта тогава се използвали малки платна за декорация.

Днес тапетите са един чудесен и ефикасен начин да направите дома си още по-красив и да внесете стил и настроение дори само с една стена, облепена в тапет. 

Как да изберем подходящ тапет за дома си?

Няколко са важните неща, които трябва да съобразите при избора и покупка на тапети:

• Изберете тапетите с такъв цвят и рисунък, които съответстват на предназначението, размера и изложението на стаята, в която ще ги поставите.

• Основата, от която е направен тапетът, определя начина на залепването му, както и лепилото, което трябва да се използва.

Тя може да бъде:

– флиз – нетъкан текстил-от нетъкани пресовани синтетични влакна

Флизът позволява по-лесно залепване и отстраняване на тапетите.

– хартия

Тя е традиционната основа за повечето тапети.

• Покритието на тапетите също има важно значение при избора.

Най-често срещаното покритие е винилът, който дава допълнителна издръжливост и позволява почистването на тапетите, докато тапетите, направени изцяло от хартия не могат да бъдат почиствани.

 

Видове тапети
– ТАПЕТИ СИМПЛЕКС

Това са тънки хартиени тапети, подходящи за равни и гладки стени. Залепват се с обикновено лепило, като се намазват тънко и няма време за изчакване да омекнат. Притискат се с мека кърпа. Не е необходимо да се застъпват.

Този вид тапети са чудесно евтино решение за освежаване на дома.

 

– ТАПЕТИ ДУПЛЕКС

Дуплекс са двуслойни хартиени тапети с полимерна промазка, даваща възможност за забърсване с навлажнена кърпа.

Декорите могат да бъдат както с гладка, така и с релефна текстура.

Залепването на тези тапети става с обикновено лепило. Изчаква се докато омекнат добре и се притискат с мека кърпа. Не е необходимо да се застъпват.

Този тип тапети са подходящи за поставяне във всякакви помещения, с изключение на банята. 

или заложете на дуплекс хартиен тапет…

 

– АКРИЛНИ ТАПЕТИ 

Акрилните тапети са изработени от еднослойна хартия, като при изработването им се използват акрилни бои.

Този вид тапети се отличават с по-силно изразен релеф, който може да покрие леки неравности по стената.

Полагат се лесно, като се ползва лепило за хартиени тапети.

Подходящи са за различни интериорни решения и придават стилно излъчване на стаята.

 

– ТАПЕТИ ВИНИЛ (PVC)

Тапетите от винил се отличват с високо качество. Те са устойчиви на миене, както и на слънчеви лъчи, като не губят яркостта на цветовете си.

Този тип тапети са изработени от хартия с устойчиво PVC покритие, което позволява да се мият с мокра кърпа или четка.

Благодарение на дебелината и релефа, които имат, са подходящи за стени с леки неравности. Залепват се със специални лепила за винилни тапети. Изчаква се около 6 минути, докато омекнат добре, след което  се притискат към стената с мека кърпа или четка. Не се застъпват.

 

– ТАПЕТИ ЗА БАНЯ

Тапетите за баня се отличават с това, че са устойчиви на течаща вода. Специално разработени са за поставяне в бани, кухни и мокри помещения, където има много влага.

Основата на тези тапети е хартия, но тя е покрита с дебел слой PVC покритие, разработено за облепяне на бани.

Залепването става със специални лепила за монтаж в бани. Задължително фугите между тапетите се намазват със силикон, за да не пропускат вода, която може да повреди стенната облицовка. 

Тапетите за баня не трябва да се полагат върху фаянсови плочки.

– TAПЕТИ ФЛИЗ

Флиз са модерни текстилни тапети от ново поколение. Те се поставят изключително лесно поставяне на стената и същевременно се свалят бързо, без остатък, при желание за промяна на интериора.

Характерно при монтажа на тапети флиз е, че трябва да намажете стената, а не тапета със специално флиз лепило. 

 

Правила за избор и лепене на тапети

Най-важното, за да залепнат добре тапетите е да съобразите, че колкото по-тежък е тапетът, толкова по-гъсто трябва да е лепилото.

Когато купувате и използвате тапети, обърнете особено внимание на символите върху опаковките. Тези Ви дават важна информация за лепенето и почистването на стенната облицовка!

 

Автор: Carpet MAX

 

върнете се назад