10-те най-странни закони в света | Sunshine.bg

52
Добави коментар
yurix
yurix

Законите са необходими за всяка една общност по света. Те обикновено защитават местните хора и туристите от престъпници и да ги карат да се чувстват безопасно. Когато пътуваш по света обаче може да откриеш, че има някои закони, чиято единствената цел е да те ядосат максимално Не дъвчи дъвки! Не се целувай тук! Не води мечка на плажа! Ето я и челната десятка на най-странните закони, с които можеш да се сблъскаш, по време на пътуване.

10 /  Винаги пускай фаровете!

(Дания, Чехия, България)

В Дания и в Чешката република, а от скоро и у нас е наложително винаги когато караме да сключваме фаровете на колата си, без значение колко е слънчево. Този закон не е никак неразумен, защото изследванията са установили, че по този начин злополуките намаляват сравнително.

 

9 / Не спирай и не ходи по пътищата!

(Германия)

Ако бензина ти свърши на някоя магистрала в Германия трябва да знаеш, че си в голямо нарушение. Кофти обаче, че ходенето по пътя също е незаконно. Така че, ако спреш, защото нямаш гориво ще се наложи да платиш $ 100 глоба, а ако излезете от колата, търсейки бензин ще трябва да платите още $ 100 за ходене по пътя. Така че, бъди внимателни и се движи с пълен резервоар.

8/ Без мръсни коли!

(Москва, Русия)

В Москва трябва да се грижиш за автомобила се или можеш да получиш солидна глоба. Не е ясно единствено колко е допустимата стойност на мръсотията по колата. Трябва да бъдете внимателни, особено през дъждовните и кални дни, в противен случай те очаква глоба до $ 100.

7/ Не хранете гълъбите!

(Венеция)

Във Венеция можеш да правиш много неща,  като да се насладиш на разходката с гондола по канала, да отидеш до най-добрите музеи, да се порадваш на красивия пейзаж, но никога не трябва да храниш гълъбите! Това не е шега, а по-скоро правило. Тези птици, са огромно бедствие в Италия. Градските общини ежегодно харчат огромни суми, опитвайки се да почистят екскрементите на гълъби, които се събират около къщи и паметници. Тези, които чувстват съжаление към съдбата на италианските  птички ще трябва вместо царевица, да си подготвят и по 50-60 евро. Понякога наказанието за това престъпление може да достигне до 600 евро.

6/ Без дребните монети!

(Канада)

Твърдим, че “парите са си пари”, в какъвто и вид да се намират, но това не е точно така в Канада, дори понякога е незаконно да се плаща с пари ?! Валутния закон на Канада от 1985 г. определя насоките за това как трябва да се използват монетите. И все пак идва най-важният въпрос, който не е упоменат в закона – Колко монети са твърде много? Няма да те накажат, че се опитваш да си платиш с дребни монети, но е напълно възможно някой продавач да откаже да ти продаде нещо.

5 / Не яж на обществени места по време на Рамадан

(Обединените Арабски Емирства)

Ако пътуваш в ОАЕ по време на месеца на Рамадана, трябва бъдеш много внимателен. Храненето на обществени места през светлата част от денонощието може да ти струва повече пари, отколкото някога си очаквал. За подобно нещо можеш дори да отидеш в затвора като двамата британски туристи, които са нарушили това правило и са били зад решетките в продължение на цели три седмици. Друг турист е заплатил $ 275 за пиене на сок на обществено място.

 4 / Не се разхождай по бански!

(Гренада)

Всичко е наред, когато лежиш на плажа по бански, това обаче се променя ако решиш да се поразходиш по бански по алеята до брега. Трябва да бъдеш много внимателен и да вземеш нещо, което да облечеш по време на кратките екскурзийки до морето (тениска, шорти или дори шал), защото носенето на бански се допуска само и единствено по плажовете. Глобата, която застига всеки, който се осмели да покаже голотата си извън на място , различно от пясъка е $ 270.

3 / Не шофирай без риза!

(Тайланд)

Много е съблазнително да свалиш ризата си, докато караш колата или мотоциклета си в тропическата жега в Тайланд. Бъди внимателни, защото може да платиш по $ 10 за подобен опит за разхлаждане!

2 / Целуването-забранено!

(Франция, Англия)

Според мнозина 1910 е годината, през която романтиката умира на френските железопътни гари. Оттогава целувка е забранена от закона. Счита се, че този закон трябва да попречи на закъсненията на влаковете, и тъй като няма наказание за това “престъпление”, може единствено учтиво да те помолят да напуснеш платформата и отидеш да се целуваш с половинката си на зона близо до паркинга. Абсурдно? Преди години британците харесаха идеята и също забраниха целуването на една от големите английски гари “Virgin Trains”, в северозападната част на Англия.

1 / Забранено дъвченето на дъвки!

(Сингапур)

Може да имаш много проблеми в Сингапур ако храниш птици, плюеш или дъвчиш дъвки. Този закон има чисто естетическа причина  и се прилага с цел да се запази чистотата на града. Можете да дъвчите дъвка, единствено ако имате рецепта от лекар.

Още забавни и интересни закони :

Маями – Забранено е карането на скейтборд в полицейски участък

Лондон – Незаконно е да умреш в парламента (и в двете камари включително)

Охайо – Абсолютно забранено е да напиеш риба с алкохол

Алабама – Забранено е да караш кола или мотор ако имаш кърпа на очите

Лондон – Нелегално е да спираш такси ако си болен от чума

Сан Салвадор – Пияните шофьори могат да бъдат осъдени на смърт и убити от пожарникари

Върмонт – Жените трябва да имат писменото съгласие на съпрузите си преди да си направят изкуствени зъби

Франция – Незаконно е да си кръстиш прасето Наполеон

Израел – незаконно е да водиш мечка на плажа.

Великобритания – ако докажеш, че си бременна, можеш да уринираш навсякъде, включително в каската на полицай.

Флорида – Неженена жена, която скача с парашут в неделя може да бъде арестувана.

С какви закони, различни от нашите, си се сблъсквал по време на пътуване? Сподели опита си в коментарите под статията!

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея. Latest posts by Адриана (see all)

Категории: Всичко останало |
Етикети: Забраненото, Топ 10 |

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.