Въведение в Аugmented Reality

47
Добави коментар
zabat
zabat

Въведение в Аugmented Reality
Мигновен достъп до информация

Аugmented Reality е иновативна технология, която навлезе убедително в области като: образование и обучение, архитектура, автомобилизъм, книгоиздаване, медии, медицина, информационни технологии и др.

В тази статия ще разгледаме какво всъщност представлява технологията и в кои сфери намира най-широко приложение.

Най-общо augmented reality може да се опише като технология, която добавя информация и илюстрации към реални обекти. За тази цел е необходимо да се инсталира специален софтуер или да разполагате с компютър с Интернет връзка и уеб камера. Посредством споменатия софтуер се осъществява наслагване на 3D изображения, анимация, звук и картина върху реално видео.

За да сме напълно ясни ще ви припомним т. нар. „жълта линия“, която се използва при излъчване на футболни мачове и подпомага по-прецизното наблюдение при засада, показвайки какво е разстоянието до вратата при изпълнение на наказателни удари. Всъщност именно с тази линия се свързва началото на augmented reality технология през 1998 г.

Работата на специалния софтуер се изразява в разпознаване на т. нар. „тригери“, „тригер-имиджи“ (картинки, снимки, жестове, мимики и движения на ръцете и лицето) пред уеб камерата. Когато въпросните „тригери“ се покажат пред камерата, на екрана на компютъра се появява изображение, което не съществува реално около нас. При сменяне на позициите на въпросните снимки или предмети, се променят и изображенията на екрана.

Освен при компютър, технологията е приложима при всеки телефон, работещ с операционна система Android и всеки iPhone, като може да използвате различни типове софтуер – от безплатен и напълно достъпен за всеки потребител, до скъп професионален софтуер. За да се възползвате от augmented reality ефекта трябва да инсталирате приложението (Аpplication) или браузър плейър (Plug-in).

Особено функционално допълнително приложение на технологията към някои смартфони е т. нар. приложение „местата около нас“, което е един вид подобрен GPS. При него вие не само получавате информация за местонахождението си, но и допълнителни подробности за конкретното място.

Благодарение на технологии като augmented reality, които разпознават лица и носят допълнителна информация, съвсем скоро само с поднасяне на вашия смартфон към някой човек, вие ще имате възможност да видите профила му в социалните мрежи и да получите бързо и лесно информация, която ви интересува. Това е още един начин да ускорим процеса на комуникация и да черпим необходимите ни данни по възможно най-ефективния начин, с което пестим ценно време.

Вместо заключение ще отбележим, че чрез augmented reality технология се осъществява мигновен достъп до информация, изключително силно въздействие върху потребителите и тази технология има реални шансове да се внедри във всяка една съвременна човешка дейност, а вече имаме не един и два примера за това.

11.08.2012 | Автор: Анелия Предоставен материал: Пламен Радински Photo: flickr.com By sndrv