Кои са най-сладките неща на остров Бали?

35
Добави коментар
yurix
yurix

Та кой не обича сладко? Особено ако е екзотично! Ярките цветове и необичайна структура са, може би, основните разлики между европейските и азиатските сладкиши. В тази сладка статия ще се опитам да ви докосна до красотата на най-вкусната храна на остров Бали.

Рота kukus – въздушни балийски кифли. Те се готвят на пара, като рецептата включва яйца, пудра захар, брашно, кокосово мляко, спрайт, и естествени оцветители: какао на прах, ягода и зелени листа.

Reta – приготвено от листа на дървото Пандан.

Getuk lindri – това интересно ястие се приготвя от маниока (грудки, много сходни по вкус и свойства с картофите), с добавена захар, сол, ванилия и естествени оцветители, поръсено с кокосови стърготини.

Timus singkong – мини пирожки със сладки картофи.

Onde Onde – топки от ориз, брашно и захар със сусамово и настъргани ядки.

Lupis Gula Merah –  желиран десерт на пластове приготвен от кафява захар, ванилия, сол, брашно и желатин.

 

 Сари muka – десерт, направен от два слоя. Долният слой е направен от кокосово мляко, сол и ориз, който е предварително накиснат в продължение на 4 часа . Горният слой – смес от яйца, пудра захар, листа на пандан, вода, кокосово мляко, брашно, тапиока и сол.

Tiwul – десерт от маниока с кокос. Консистенцията на този сладкиш прилича на мека бисквитка .

Dodol – лепкав, гъст, сладък карамел, който се приготвя от кокосово мляко, палмова захар и оризово брашно. Сместа се вари в тенджера над 9 часа. През цялото това време ястие трябва да се разбърква непрекъснато и ако не спазите това правило, вкуса и аромата на ястието ще бъдат загубени. Сладкиша “Dodol” се поднася увит в листа от кокосова палма, обелки на царевица или в малки найлонови торбички.

Kue jagung – оризови пудинги

Lupis – десерт от ориз, който се подготвя близо 4 часа в бананово листо. Сервира се с кокосово мляко и разтопена палмова захар.

Оngol Gula Merah – топки от много фино желе, изработени от кафява захар, ориз, брашно и тапиока. Вкусът им е  кръстоска между крем брюле и карамел.

Klepon – традиционни зелени топки от захар, ориз, брашно и вода с пълнеж от разтопена кафява захар.

Желирани десерти: червено Kue Ку, черна ивица Dodol със сусам, банани в розово и бяло млечице и черно желе с кокос.

Ако си любител на сладкото научи още за  Шоколадовата фабрика на остров Бали

Ако пък си падаш по вегетарианската кухня виж  Вегетарианската храна на остров Бали

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея. Latest posts by Адриана (see all)

Категории: Азия, Дестинации |
Етикети: Гастро туризъм, Индонезия, Остров Бали |

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.