Опънати тавани или гекони

2
Добави коментар
GeorgiMilev
GeorgiMilev

Геконите са вид гущери и според последните изследвания на трима учени от института за Психично Здраве и Радостни Възклицания в Търговище няколко конкретни подвида изпадат все по-често в депресивни състояния. Причина за клиничната депресия са трупащите все по-голяма полулярност опънати тавани.

Преди 6 четвъртъка се отправих за Търговище, където въодушевено приключваха последните приготовления за поредната експедиция на група нашенци – междувидови психолози. Дестинацията – Полинезия. Др. Веско Чаушев ме посрещна с радостни възклицания и ме въвежда в малката триетажна сграда служеща за експериментална лаборатория.

Сред превъзбудените писукания на повече от 5 дузини гекони, предимно от под вида Домашен Гекон, разбирам, че светилата на българската геко-био-психология са големи фенове на Нейшънъл Псевдографикс. Следват увлекателни истории за гекони, автотомия, сили на Ван дер Валс и опънати тавани. Веско се запалва по гущерите и по-конкретно по геконите, когато през 1984 в долапа на леля си открива окъсан брой на Невероятният Спайдърмен от 63-та година. Случайно или не главният злодей е Гущерът (Къртис „Кърт” Конърс). От тази паметна дата насетне живота на Веско е посветен на гущерите и в последствие на геконите.

Няма как да не забележа тъгата в очите и на тримата учени, докато слушам разказите им за някогашното царство на домашните гекони в Полинезия и бавният душевен залез на съвременните им събратя. Оказва се, че гущерите не могат да се преборят с популярността на съвременните опънати тавани, които все по масивно завладяват домовете на държавите в югоизточна Азия.

„Някога” – разказва др. проф. Пепа Сотирова. „…геконите са били желани гости във всяка една къща. Освен че са били символ на добра крачна хигиена, месното население е вярвало, че геконите са преродени жени на средна възраст, живели някога на изток от залеза. Митът е малко объркан и без базисни познания по полинезийски народни танци и изключително бавно щракане с ноздри е трудно да бъде разбран. Въпреки това ще ви кажа, че си заслужава да прочетете повече за това конкретно предание, тъй като правилното му разбиране ще се отрази благотворно на всичките ви домашни любимци.”
Първите опънати тавани навлизат в Полинезия преди около 38 години, когато фирмата „Йозефсон & шикалки”, със седалище в Лихтенщайн, предлага изгодна сделка на голяма част от месното население. Със закупен окачен таван всяко семейство получавало 7 килограмово чувалче натъпкано с шикалки.

Домашните гекони продължавали да се вмъкват в задушните домове на полинезийците, но вече не били тачени, тъй като никой не ги виждал зад опънатите тавани. 17 поколения след първите опънати тавани геконите започнали опити за катерене по новите конструкции. Неуспешни. Между 17 и 34 поколение душевното спокойствие тези забележителни създания започва да пада под границата на Йованович/ Шнайдер. Популацията им се сгромолясва, смъртните случаи са предимно свързани със загуба на между-молекулярна сцепляемост, която помага на геконите да пълзят по практически всякаква повърхност.

Тръгвам си от Търговище с две бутилки полусухо вино и аквариум с 4 леопардови гекона. Обнадежден съм от позитивизма, с който нашите учени отпътуваха за Полинезия. Те имат решение и то скоро ще бъде публикувано на страниците на Нейшънъл Псевдографикс.