С какво е опасно „събирането” на горната и долната граница?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Кръвта тече от „горното” налягане към долното”. Разликата между горната и долната стойност на артери­алното налягане не е някакъв движещ градиент. Това са стойностите на налягането на едно и също място в два различни момента.

По-високата стой­ност е в момента на сърдечния удар, по-ниската – непосредствено преди следващия удар. Колкото по-голяма е тази разлика, толкова по-неравномерен е кръвотокът, по-пулсиращ и затова тя се нарича „пулсова разлика“. А колкото по-голяма е тази пулсова разлика, толкова разкъсващата сила на кръвта е по-мощна и оттам усложненията са по-чести. Накратко казано, голямата разлика в двата показателя на кръвното е по-опасна от малката. Някои пациенти наистина имат оплаквания при „съби­рания на границата” на кръвното, но те не се дължат на малката разлика. При някои хора оплакванията са причинени от покачване на долната стойност – на­пример 125/110, и те имат хипертонична криза. Това се лекува с повишаване на лекарствата за кръвното. При други пациенти те са причинени от спадане на горната стойност, например 90/80. Това значи, че те имат лошо кръвоснабдяване на тъканите и в този случай се намаляват лекарствата.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”