Здравословното хранене на децата, свързано с по-високия коефициент на интелигентност

1
Добави коментар
spkirilov
spkirilov

Открита е връзка между здравословното хранене и интелекта!
август 16, 2012

Здравословното хранене на децата, свързано с по-високия коефициент на интелигентност

Деца, хранени със здравословни храни в ранна детска възраст, показват малко по-висок коефициент на интелигентност, сравнение с нездравословно хранените, според ново изследване от университета в Аделаида.

Проучването ръководено от изследовател д-р Лиза Смитърс от Университета по общствено здраве в Аделаида, разгежда връзката между хранителните навици на децата на шест месеца, 15 месеца и на две години, и резултатите от техния коефициент на интелигентност, които показват на осем годишна възраст.
Изследването на повече от 7000 деца сравнява хранителните им навици и храните, включващи традиционни и съвременни домашно приготвени храни, готовите бебешки храни, кърменето, както и участието на т.н. храни-боклуци (junk foods).
„Диетата доставя хранителните вещества, необходими за развитието на мозъчните тъкани през първите две години от живота, и целта на това проучване е да видим коя диета ще окаже въздействие на коефициента на интелигентност на децата“, казва д-р Смитърс.“Открихме, че децата, които са били кърмени до шестия месец и са имали една здравословна диета, редовна, включваща храни, като например бобови растения, сирене, плодове и зеленчуци на 15 до 24 месеца, имат коефициент на интелигентност до два пункта по-висок на осемгодишна възраст.“

Тези деца, които са имали хранителна диета, редовно включваща бисквити, шоколад, сладкиши, безалкохолни напитки и чипс в първите две години от живота, имат коефициент на интелигентност до две точки по-нисък на осемгодишна възраст.
„Ние също откриваме някакъв отрицателен ефект върху коефициента на интелигентност от предварително подготвени бебешки храни, давани по време на шест месечна възраст, но и някои положителни асоциации, когато са предлагани в храненето на децата на 24 месеца“, твърди д-р Смитърс. Д-р Смитърс казва, че това проучване засилва необходимостта да се осигури на децата здравословна диета, която е от решаващо значение за тях и формираща начина на живота им.
„Въпреки че различията в IQ да не са огромни, това проучване предоставя едни от най-силните доказателства до този момент, че хранителните навици от 6 до 24 месеца от живота, имат малък, но значим ефект върху коефициента на интелигентност на 8 годишна възраст“, казва д-р Смитърс. „Важно е, да имаме предвид по-дългосрочния план на влиянието на храните, с които храним децата си“, казва тя.
Резултатите от това проучване са публикувани онлайн в Европейския журнал по епидемиология.
Tags: деца, диета, интелект, Наука, неврология, развитиеЗа родители