ПИЛЕШКА КАВЪРМА С ГАРНИТУРА ОТ ЗЕЛЕН БОБ

2
Добави коментар
mm22
mm22

       Зеленият боб винаги е бил рядко приготвяно ястие в дома ни, но тъй като е полезно да обогатяваме организма си и с него, трябваше да измисля как до го вмъкна в менюто ни:) Интересно е да се знае, че в сурово състояние зеленият боб съдържа отровни токсини, така че избягвайте да си го хрупате суров, дори и това да ви харесва!

      Когато направя обикновена супа, яхнийка или друга манджичка с него си го хапвам сама, но този път реших друго. Защо пък да не го направя гарнитура към някакво месо, хем вълка сит, хем агнето цяло

И така необходимо ви е:   пилешко филе, лук, домати, подправки, чесън, гъби, зелен

боб,лимонов сок, 1с.л. брашно и зехтин

Подправките, които използвах са: сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, чубрица, мащерка, къри, самардала, джинджифил, три скилидки чесън, кориандър,  кимион и индийско орехче. От всичко по около една малка чаена лъжичка, разбира се солта на вкус най-вече:)

Нарежете си гъбите, лука и доматите на по-едри парчета.

      Нарежете и пилешкото филе на хапки, загрейте малко олио в тенджерата и сипете месото вътре да се позапържи хубаво. Мазнината трябва да е загрята добре, преди да пуснете месото, защото иначе то ще започне първо да се вари в соковете си и се губи ефекта. На нас ни е нужно месото да се запечата от всички страни и след това да остане цяло при варенето с другите продукти. В първите една, две минути не разбъркавайте месото. То изглежда сякаш се залепва за съда, но само след минута почва само да се самоотлепя от дъното, това важи за всички меса, които искаме да позапържим преди готвене:)

   След малко време, месото почва да пуска соковете си и се получава пяна, но силният огън на котлона ще я изпари и ще го превърне в хубави златисти хапки:)

    Това е момента да изсипете при месото лука и гъбите и да почнете да бъркате, докато лука изгуби твърдостта си. Не е нужно, да ги пържите много и тях, защото следва варене на ястието и те ще се досготвят, само минута две е необходимо.

    Сложете после подправките и доматите най-отгоре, без да разбърквате и долейте вода, толкова колкото леко да покрие месото. Варете ястието на слаб огън, около двадесетина минути, докато се намали обема на водата и посипете с една супена лъжица брашно отгоре без да го разбърквате. Оставете да си къкри така, докато видите, че брашното е потънало надолу и тогава разбъркайте и свалете от котлона.

Кавърмата ни е готова идва ред на гарнитурата или салатката от зелен боб:)

     Сложете на котлона тенджера с вода и сол да закипи и пуснете в нея зеленият боб да се бланшира за 3-4 минути, докато смени цвета си. Опитайте една шушулчица дали е станала еластична и ако е така следва да отцедите боба и да го облеете обилно със студена вода за да се прекъсне процесът на варене.

   След това сложете в едно бурканче с винт малко зехтин, сол на вкус и сокът на половин лимон, разклатете енергично бурканчето за да получите хубав, млечнобял дресинг, с който полейте отцеденият боб, разбъркайте хубаво да се овкуси добре навсякъде и пристъпете към сервирането:)

 

Това беше да ви е сладко!