За 100 хиляди лева Земеделското министерство си „купи“ 27 „приятели” във Фейсбук и Туитър

4
Добави коментар
gogo4140
gogo4140

След като преди дни стана ясно, че просветното ведомство е приготвило близо 6 млн. лева за ъпгрейдване на един само сайт, сега разбираме, че колегите им от земеделското министерство са похарчили 100 хиляди лева за популяризиране на Програма за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър,като двете социални мрежи са генерирали по проекта интереса на 27 души.

Подробностите по случая са публикувани в сайта Отворен парламент.

Да си медиен любимец е от огромно значение за политическите фигури. Доктрината „властта в медиите“ е сериозно следвана не само от премиера на държавата. Напоследък обаче, традиционните медии не са достатъчен канал, необходимо е и сериозно присъствие в социалните мрежи.

Но дали да имаш Facebook страница и Twitter акаунт е достатъчно, за да бъдеш разпознат в интернет средата?

Може би, за да се достигне медиен пик в социалните мрежи, все пак е необходимо да има и кой да пише за теб в интернет форумите.

Колко струва интернет известността на Програма за развитие на селските райони, провери екипът на „Отворен парламент – граждански гласове“.

През 2011 г. министърът на земеделието и храните одобрява Списък на дейностите по линия на техническа помощ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., по който ползвател ще бъде Министерство на земеделието и храните през 2011.

Министерството оценява високо въздействието на Facebook и Twitter, които са „сред най-глобално развиващите се мрежи, както в България, така и в цял свят“. Оттам осъзнават факта, че „редица световни институции използват съвременните социални мрежи като информационни портали за своите продукти“ и може би това е причината МЗХ, търсейки начини да популяризира Програмата за развитие на селските райони, да включи обявяването на поръчка, чиято цел е разработването на интернет акаунти на Програмата във Facebook и Twitter, „за популяризирането й сред широката общественост и в частност сред по-младото поколение“.

МЗХ продължава с анализа на влиянието на социалните мрежи, като вписва, че изпълнението на тази обществената поръчка ще включва „разработването и поддържането на подобен тип страница …за бърз и пряк достъп до информационни материали на Програмата. Този тип общуване дава и възможност за коментари, както и за обратна връзка с потребителите“.

Видимо е, колко много цени подобен тип комуникация МЗХ, след като предвидената  стойност за дейността за срок от една година е 50 000 лв. без ДДС.

За блога „Отворен парламент-граждански гласове“  МЗХ заявиха, че поръчка е възложена чрез процедура по събиране на оферти от лица, до които са отправени покани. Не можахме да установим кой точно е привнесъл така полезното за популяризирането на Програмата, специфично ноу-хау за създаване и поддържане на Facebook страница и Twitter акаунт. Оттам ни посочиха и конкретните адреси, на които да ги открием, тъй като стана ясно, че Програмата има два Facebook и един Twitter акаунт.

Определено обаче, успяхме да установим влиянието на създадените интернет инструменти за популяризиране на Програмата, след като се запознахме с тях.

На посочената от МЗХ страница на Програмата във Фейсбук, информация се качва от 4-ти март 2012 г.

Съдържанието, което генерира страницата е чрез споделяне на материали основно от няколко външни източника – Агро.БГ, Fermer.BG, информационна агенция „Фокус“, агенция „КРОСС“.

Изключително рядко управляващите страницата създава свои собствени новини – една от които е съобщението, че Програмата за развитие на селските райони от 4 май 2012г., вече има и Twitter акаунт.

За разлика от Facebook страницата, която към датата на тази публикация все пак е харесана 24 пъти, Twitter акаунтът на Програмата е следван от 3 души. Има 63 съобщения,  които изцяло припокриват информацията от Facebook страницата, което може би обяснява липсата на интерес към това да прочетеш един и същи текст 2 пъти.

Налице е много щедро разгърната кампания в социалните медии – 50 000 лв. за трима последователи в Twitter и 24 харесвания във Facebook. Едва ли има по-ниска степен на ефективност в друга интернет инициатива – в световен мащаб.

Освен всичко друго, двата сайта на Програмата за развитие на селските райони не са интегрирани към социалните медии – нямат бутони за препращане към  Тwitter и Facebook – определено забележителен подход за влияние в мрежата.

Експертите в МЗХ разбират, че „онлайн комуникацията придобива все по-голяма популярност и значение в публичното пространство“. За да не остане непокрита от информация ниша, от МЗХ включват в популяризирането на Програмата интернет форумите, защото те „заемат водещо място, като средство за общуване“.

Министерството организира поръчка за „Публикуване на информация за ПРСР в интернет форуми“ за срок от една година.  Дейността е оценена пак на 50 000 лв. (без ДДС), като поръчката отново е била реализирана чрез събиране на оферти, от поканени за участие организации. Въпреки нашето настояване, не ни беше съобщен избраният  изпълнител. Що се отнася до присъствието на информация за ПРСР в интернет форумите, тъй като те не са посочени, не успяхме да ги идентифицираме, за да проследим интензитета на споделяне на информация в тях.

За да проверим ще продължи ли комуникацията в мрежата и обратната връзка с потребителите и през 2012 г., се свързахме с МЗХ. Оттам потвърдиха, че през 2012 г. за  присъствието на програмата  в социалните медиите са одобрени нови  50 000 лв.

Обяснение, защо в описанието на дейността е включено освен поддържането и изграждане на вече създадените страници на ПРСР във Facebook и Twitter – нямаше. От Министерството обясниха, че този път процедурата по възлагане на обществената поръчка ще бъде обявена публично, през септември.

От новия документ не става ясно, дали публикуването на информация за Програмата в интернет форуми ще продължи и какъв ресурс е заделен за целта.

http://news.ibox.bg/news/id_1609306007