Кръстова гора катери класацията Чудесата на България

3
Добави коментар
dominika
dominika

Градът
  Регион

Кръстова гора катери класацията Чудесата на България

PlovdivWeek на 19/08/2012, 09:17

Снимка: assenovgrad.com

До Кръстова гора се стига по пътя Асеновград-Смолян

Кръстова гора набира скорост към топ 3 на Чудесата на България. Гласуването за материалното и нематериалното ни наследство за ЮНЕСКО ще продължи до края на септември. То е инициирано от в. „Стандарт“.

В първата тройка засега са Белоградчик и Магурата със 71% от гласовете на читателите. Велико Търново е с 53 на сто, а крепостта Баба Вида – с 51%.

Само на седем пункта след Баба Вида е Кръстова гора с 44 на сто от вота на българите.

Кръстова гора е в самото сърце на Родопите. Намира се на 40 км южно от Асеновград и на 60 км от Пловдив. Според легендите тук някъде е скрит кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос. Реликвата е била в „Света Троица“ до XVII век, когато манастирът е разрушен от турците. Трима монаси все пак успели да скрият Божия кръст (или частици от него) в една от близките пещери. Той обаче не е намерен и до днес. Според друга легенда Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората. Това става веднъж годишно, през нощта на 13 срещу 14 септември, когато православната църква отбелязва Кръстовден. Всички предания и легенди показват, че тук е един от енергийните центрове на България.

Гласуването тече на сайта „Чудесата на България“ (www.bgchudesa.com). Българите избират топ 10 между 30 символа от материалното и 30 от нематериалното наследство, пише standartnews.com.