Гръцка баклава

12
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

« КЪМ НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Справочник Ресторанти Варна представя
Гръцка баклава

 

 

Ресторанти Варна смята, че има нещо показателно за характера на Балканите в този вариант на баклавата. Както повечето балкански десерти  и гръцката баклава се състои от сравнително малко и обикновени продукти. Тя не се овкусява с много подправки.  Освен определено количество кори, бадеми, които са много ситно смлени, хубаво краве масло и захар, за нейното използване не се използват други продукти. Типичният вкус от Гърция се придава на този вариант от баклавата чрез употребата на лимон и розова вода, които югозападните ни съседи непременно добавят.

 

Специфичен е начинът на приготвяне на гръцката баклава според Ресторанти Варна.

Той е малко по-различен от нашият. Със специално внимание, но много практично гърците приготвят бадемите. Те ги натапят във вода, защото по този начин те се смилат много по-лесно. Изсушаването им става чрез поставяне за три минути в нагорещена фурна.

Маслото се използва, за да се намаже тавата с него. Тя непременно трябва д е квадратна. Гръцката баклава се състои от единадесет кори и между тях също се нанася масло. Непосредствено върху маслото се слагат и ядките.

Поставят се първо четири, после два и после още пет пласта. Баклавата се нарязва предварително на квадратни парчета. За украса служат цели бадеми, които се нареждат красиво най-отгоре.

След това се изпича и се залива с охладен сироп. Една цяла нощ тя трябва да престои. Подобен вариант можете да опитате и югозападна България, напомня Ресторанти Варна.